Jalkautumisia: Mahtisuvun hautausmaa uinuu piilossa – "Tänne ei vahingossakaan voi jalankulkija eksyä..."

Juttusarja: Moni ei tiedä Lielahdesta sijaitsevasta von Nottbeckien sukuhautausmaasta.

1800-luvulla kukoistaneen von Nottbeckien aatelissuvun hautausmaa on piilossa Tampereen Lielahden teollisuusalueella. Jessikka Laakkonen

Jessika Laakkonen

Pohjoistuulen kolkko viima ja kylmyys tuntuvat kasvoissa. 1800-luvulla kukoistaneen von Nottbeckien aatelissuvun hautausmaa on piilossa Tampereen Lielahden teollisuusalueella.

Tänne ei vahingossakaan voi jalankulkija eksyä, sillä ympäröivä alue on tarkoitettu pääosin erilaisissa liikkeissä vieraileville autoilijoille. Google Maps- sovellus helpottaa paikan löytämistä.

Käveltyään parkkipaikan päätyyn voi erottaa tiheästä kasvillisuudesta pienen tien, joka ohjaa kulkijan sukuhautausmaalle ja sen vieressä sijaitsevalle tehdasalueelle.

Sukuhautausmaa on perustettu vuonna 1885 lähelle Lielahden kartanoa, joka kuului aikoinaan von Nottbeckeille.

Sinne on haudattu Suomeen muuttanut Finlaysonin puuvillatehdasta johtanut Wilhelm von Nottbeck, hänen vaimonsa, heidän neljä poikaansa sekä vaimoja ja kolmannesta polvesta olevia henkilöitä. Tällä hetkellä hautausmaan ja kartanon välillä ei ole suoraa kävely-yhteyttä, mikä piilottaa hautausmaata yhä entisestään.

Nykyisen Museo Milavidan toiminnasta vastaava tutkija Mari Lind kertoo, että Lielahden kartanon ja Von Nottbeckien sukuhautausmaan välillä on kulkureitti.

Edellispäiväinen lumisade paljastaa maasta kengänjälkiä, vaikka miljöö vaikuttaa yksinäiseltä.

Tosin välissä oleva tehdasalue katkaisee sen. Tilanne ei ole ongelmallinen, sillä sukuhautausmaa on yksityistä aluetta.

Hautausmaan ympärillä on ylväs, kulunut ja koristeellinen rautaportti. Se on suljettu ketjulla ja lukolla. Aidan piikit eivät houkuttele yrittämään yli kiipeämistä. Museo Milavidan sijaan Stiftelsen familjen von Nottbecks släktgrav -säätiö huolehtii alueen kunnossapidosta.

Hautausmaan ympärillä porttien ulkopuolella kulkee polku, joka ei jää uteliaalta ja tarkkasilmäiseltä huomaamatta. Edellispäiväinen lumisade paljastaa kengänjälkiä, vaikka miljöö vaikuttaa yksinäiseltä.

– Sukuhautausmaa ei sinänsä ole turistikohde, Lind täsmentää.

Tämän takia portissa on lukko rautaketjuineen, sillä sinne pääsee vain valvotusti.

Kesäisin portin ovet aukeavat ja hautausmaakierrokselle on mahdollisuus osallistua. Vaikka marraskuinen teollisuus- ja tehdasalue eivät anna ymmärtää, hautausmaakierrokset ovat Lindin mukaan suosittuja.

– Tyypillisimmät kierrokselle osallistuvat ovat paikallishistoriasta kiinnostuneita tamperelaisia.

Jalkautumisia

Mitä: Von Nottbeckien sukuhautausmaa Tampereella. Von Nottbeckit olivat alkuperältään baltiansaksalaista sukua, jotka omistivat Finlaysonin puuvillatehtaan.

Missä: Tampereen Lielahdessa osoitteessa Sellunkatu 8

Milloin: Hautausmaan ympärille on vapaa ja esteetön kulku. Museo Milavida järjestää kesäisin hautausmaalla opastettuja Porttien takana – maan povessa -kierroksia.

Voionmaan koulutuskeskuksen journalistiopiskelijat jalkautuivat vuoden 2020 lopussa koronasyksyn tamperelaiseen tapahtumatarjontaan ja kaupunkikulttuuriin

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut