Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TaPun lähes 30 vuoden valtuustohistoria päättymässä – Valtuustoryhmä hajoaa, ei omia ehdokkaita kuntavaaleihin

Politiikka: Schafeitel perussuomalaisiin, Oksanen pohtii, Joki kokoomukseen tai perussuomalaisiin...

Tampereen Puolesta TaPu ry:n valtuustoryhmä hajoaa tämän vaalikauden jälkeen.

Kaupunginvaltuutettu Yrjö Schafeitel, varavaltuutettu Mikko Leppälahti ja neljä muuta tapulaista pyrkii sitoutumattomina ehdokkaina perussuomalaisten listoille kuntavaaleissa.

– Tampereen kunnallispolitiikka on kulkenut vuosikymmenet samoja latuja. Nyt on muutoksen aika. Haluamme muuttaa kaupungin poliittisia voimasuhteita ja päätöksentekoa yritysystävällisempään ja inhimillisempään suuntaan ikäihmisiä unohtamatta, linjaa Schafeitel.

Schafeitelin mukaan teiden eroamisesta päätettiin sovussa ja valtuustoryhmä jatkaa tämän kauden loppuun toimintaansa normaalisti.

Schafeitelin ja Leppälahden lisäksi perussuomalaisiin pyrkivät Ulla Louhivuori, Tiina Leppänen-Kaarsalo, Esa Koivisto ja Jukka-Pekka Ahonen.

Perussuomalaisten Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtajan Lassi Kalevan mukaan kuusikon ehdokkuudesta kuntavaaleissa päätetään mahdollisimman pikaisesti puolueen normaalissa ehdokasasetteluprosessissa.

Olen jo vuosia toivonut, että TaPun ryhmä tulisi mukaan perussuomalaisiin.

– Olen jo vuosia toivonut, että TaPun ryhmä tulisi mukaan perussuomalaisiin. Pienten ryhmien on parempi yhdistyä, jotta ne saavat äänensä kuuluviin, taustoittaa Kaleva.

TaPun ryhmästä perussuomalaisiin ovat viime kuntavaalien jälkeen siirtyneet jo valtuutettu Veikko Vallin ja varavaltuutettu Arto Grönroos.

TaPu:n nykyisen valtuustoryhmän toista valtuutettua Lasse Oksasta ja varavaltuutettua Matti Jokea kuuden nimen listassa ei ole.

Oksanen kertoo olevansa nyt tuumaustauolla poliittisen jatkonsa suhteen.

– Ajattelen asiaa. Onhan tässä vielä aikaa miettiä, sanoo Oksanen.

Päättyvän kauden varavaltuutettuna ollut ex-satamapäällikkö Joki kertoo, että into kunnallispolitiikan tekemiseen on syttynyt uudestaan.

– Lähden ehdolle joka tapauksessa ja vaihtoehdot ovat perussuomalaiset tai kokoomus. Haluan päästä päättämään asioista isomman ryhmän mukana.

Tampereen Puolesta ry:n puheenjohtaja Tero Vehviläinen pitää todennäköisenä, että TaPu jättäytyy ainakin tulevan vaalikauden ajaksi kansalaisjärjestöksi, eikä aseta omia ehdokkaita kevään kuntavaaleihin. Yhdistyksen hallituksen päätöstä asiasta ei kuitenkaan vielä ole.

Ainoan valtuutettunsa Aarne Raevaaran perussuomalaisiin menettäneen VaihtoehtoTampereen (VaTa) ehdotus yhteislistasta (PaTa) on Vehviläisen mukaan kiinnostunut ainakin joitakin tapulaisia.

– He lähtevät mukaan yksityishenkilöinä, jos niin haluavat, toteaa Vehviläinen.

Toimintaansa TaPu ei ole lopettamassa, vaikka omia ehdokkaita se ei vaaleihin asettaisikaan.

– Pidämme Tampereen asioita keskiössä järjestämällä tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia, kuten tähänkin saakka.

Pekka Paavolan vetämä TaPu nousi ensimmäistä kertaa Tampereen kaupunginvaltuustoon vuonna 1992 saaden kahdeksan valtuutettua. Vuosien 1992–2017 vaaleissa paikkoja on tullut 1–6.

Taputeltu? – "Paavolan aikana pikkuryhmän valta-asema oli koko ajan paikkamäärää suurempi"