Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona muutti elvytysohjeitakin – Näin se nyt tehdään

Koronaviruspandemia vaikuttaa myös elvytysohjeisiin: epidemia-aikana aikuiselle ei anneta puhalluselvytystä. Mitään elvytyssuojia ei Suomen Punaisen Ristin (SPR) mukaan tule käyttää.

Sen sijaan lapsen hengitysteiden avaaminen ja auki pitäminen ovat SPR:n mukaan myös korona-aikaan ensiarvoisen tärkeä osa elvytystä.

SPR:n elvytysohjeiden koronapäivityksessä kerrotaan, että elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydämen pysähtymisestä elvytyksen aloittamiseen. Nopeasti aloitettu elvytys kaksin- tai jopa kolminkertaistaa autettavan selviytymismahdollisuudet.

Näin SPR neuvoo elvyttämään tajutonta aikuista korona-aikaan:

1. Kysy kovalla äänellä, tarvitaanko apua. Pidä turvaväli (1–2 metriä) autettavan kasvoihin.

2. Jos autettava ei vastaa, siirry lähemmäksi ja herättele ravistelemalla.

3. Jos autettava ei reagoi edelleenkään, soita hätänumeroon 112. Aseta puhelin kaiutintoiminnolle.

4. Avaat hengitystiet ojentamalla autettavan pää. Älä vie omia kasvojasi lähelle autettavan kasvoja.

5. Tarkista, hengittääkö autettava normaalisti. Katso rintakehän liikettä ja tunnustele hengitystä kämmenselällä tai ranteella.

6. Jos autettava ei hengitä normaalisti, pidä riittävä etäisyys autettavan kasvoihin ja aloita paineluelvytys. Jatka paineluelvytystä, kunnes paikalle saadaan defibrillaattori eli sydäniskuri tai kunnes ensihoitoyksikkö ottaa vastuun.

7. Jos toinen auttaja tuo paikalle defibrillaattorin, kytke virta defibrillaattoriin, aseta liimaelektrodit autettavan paljaalle rintakehälle ja noudata laitteen ohjeita. Jatka elvytystä laitteen ohjeiden mukaan, kunnes ensihoitoyksikkö ottaa vastuun.

Elottoman lapsen elvytysohjeet koronaepidemian aikana ovat SPR:n mukaan seuraavanlaiset:

1. Puhuttele ja herättele lasta.

2. Jos hän ei reagoi, soita hätänumeroon 112.

3. Avaa lapsen hengitystiet ojentamalla päätä varovasti. Pidä etäisyys lapsen kasvoihin, jos mahdollista.

4. Tarkista hengitys katsomalla rintakehän liikettä. Voit myös tunnustella liikettä asettamalla kätesi lapsen vatsan päälle tai tunnustelemalla ilmavirtaa kämmenselälläsi lapsen suun ja sierainten yläpuolelta.

5. Jos lapsi ei hengitä normaalisti, aloita puhalluselvytys. Puhalla 5 kertaa ilmaa lapsen keuhkoihin niin, että rintakehä liikkuu. Puhalluselvytys voi parantaa lapsen selviytymismahdollisuuksia merkittävästi.

6. Puhallusten jälkeen aloita paineluelvytys. Paina 30 kertaa.

7. Jatka elvytystä rytmillä 2 puhallusta ja 30 painelua, kunnes ensihoitoyksikkö ottaa vastuun.