Viistokatu ei kuole koskaan – Tampereen legendaarisesta kulkuyhteydestä on tehty fiktiivinen kirja

Tältä Hämeenkadulla, Viistokadulla ja Keskustorilla näytti Museoviraston tietojen mukaan noin vuosien 1973-74 paikkeilla. Tamperelaisen toimitukseen tosin soitti mies ja sanoi, että kuva on aikaisintaan vuodelta 1979. Sen seikan paljastivat hänelle oikeassa reunassa olevan bussin keltaiset ovet. Museovirasto, Historian kuvakokoelma. Kuvaaja: Teuvo Kanerva

Teemu Nurmi

Viistokatu mainittu!

1990-luvun lopussa Keskustorilta kadonnut Viistokatu puhuttaa yhä. Tampere-henkisten Facebook-ryhmien keskusteluissa sen palauttamista vaaditaan yhtä innokkaasti kuin kadusta puhumisen lopettamistakin.

Pitkän linjan toimittaja, kirjailija ja kriitikko Vesa Sisättö sukelsi aiheeseen vähän syvemmälle. Hänen toimittamansa ja Kustantamo Helmivyön kustantama teos Muistojemme Viistokatu - Kertomuksia kadusta, joka ei suostunut kuolemaan löytyy jo verkkokaupoista ja myöhemmin tamperelaisten kirjamyymälöiden hyllyiltä.

Parkanossa syntynyt, mutta noin seitsenvuotiaaksi Tampereella asunut Sisättö liittyi joitain vuosia sitten Tampere vanhoissa kuvissa -Facebook-ryhmään ja kiinnitti pian huomiota siihen, että aina, kun joku lisäsi kuvan Keskustorista, alle ilmestyi Viistokatu takaisin! -sisältöinen kommentti.

– Aloin sitten huumorimielessä katsomaan Facebookin kellosta, kauanko kommentin ilmestymiseen meni aikaa – ja aina toisinaan kommentoin aikoja tyyliin ”viisi minuuttia Viistokatu-kommenttiin, aika hyvä” tai ”Mitä! Tässä meni yli 40 minuuttia Viistokatu-kommenttiin, onko väki kesäterässä vai mikä on?”. Nopeimmillaan Viistokatu-kommentti on täytynyt ilmaantua minuutissa tai alle, Sisättö kertoo.

Viistokatu-hulluus alkoi kiehtoa häntä ja jossain vaiheessa mies alkoi kommentoida ketjuihin myös, että joku voisi toimittaa Muistojemme Viistokatu -nimisen kirjan.

– Kun olin ehkä kolmannen kerran kommentoinut sen saman, tajusin, että minähän olen ammatiltani toimittaja ja kirjailija. Voisin itsekin toimittaa sen kirjan.

Muistojemme Viistokatu ei ole tietokirja vaan spekulatiivista fiktiota, spefiä, joka on Sisätön mukaan oma lajinsa. Ajatus Viistokatuja käsittelevistä tieteis- ja fantasianovelleista oli kuulemma paljon kutkuttavampi kuin ajatus tietokirjasta – tai realistisia novelleja sisältävästä kirjasta.

Teokseen kirjoittivat Sisätön lisäksi Samuli Antila, Jussi Katajala, Artemis Kelosaari, Vehka Kurjenmiekka, Vesa Lehtinen, Taru Kumara-Moisio, Anni Kuu Nupponen, Solina Riekkola, Johanna Sinisalo ja Vesa Vitikainen.

– Lukijoille on tarjolla yli kymmenen hyvin erilaista visiota Viistokadusta: viihdyttäviä, koskettavia, hauskoja ja mielikuvitusta ruokkiva kertomuksia ”kadusta joka ei suostunut kuolemaan”. Tarinat voivat saada näkemään tutun paikan uudelleen, maagisena ja ihmeellisenä, Vesa Sisättö kuvailee kirjan sisältöä.

Mikä on sinun arviosi siitä, miksi Viistokadusta on tullut ikuinen keskustelunaihe, ilmeisesti kuolematon legenda tamperelaisten keskusteluissa?

– Viistokatu on Tampereen ytimessä, ihan keskellä kaupunkia. Jos se olisi Ryydynpohjassa, sen kohtalo ei kiinnostaisi ketään kaupunginosan ulkopuolella. Kun riitely on vielä jonkin verran polarisoitunut autoilijat vastaan muut -akselille, voi olla, että Viistokatu-keskusteluun on liittynyt ajatus siitä, millainen paikka Tampere on ja mikä on kaupungin ydin. Onko se autoilijoiden kaupunki vai kenties kävelijöiden tai linja-autolla kulkijoiden?

– Omalla kirjallamme halusimme tietenkin kertoa, että Viistokatu, Tampereen ydin on fantastinen, Sisättö analysoi.

Viistokatu

Viistokatu oli 1990-luvun lopulla poistettu katuyhteys, jota pitkin pääsi ajamaan autolla Keskustorin halki Tampereen Teatterin edestä Kauppakadulle.

Viistokatu ei ollut koskaan virallinen kadunnimi.

Katu oli yksisuuntainen länteen päin.

Viistokadulta matkaa pääsi jatkamaan Kauppakatua pitkin edelleen kohti Hämeenpuistoa, sillä katu oli yksisuuntainen eri suuntaan kuin nyt.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut