Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korona hiljensi Pirkanmaan festivaalien tapahtumat – lipputulot laskivat 6 625 000 eurosta 130 000 euroon

Vuonna 2020 suurin osa kotimaan festivaaleista jouduttiin perumaan tai toteuttamaan poikkeuksellisin järjestelyin. Pirkanmaan festivaalit ry:n 36 jäsentapahtumasta ainoastaan alkuvuoden Tampere Chamber Music ja Tampereen elokuvajuhlat onnistuttiin järjestämään ennen pandemian alkua normaalisti. Muista vuodelle 2020 suunnitelluista tapahtumista 19 peruttiin, seitsemän tapahtumaa toteutettiin erityisjärjestelyin ja kahdeksan muutti muotoaan pienemmiksi osatapahtumiksi tai siirsi ohjelmansa verkkoon.

Kävijöitä Pirkanmaan festivaalit ry:n jäsentapahtumat keräsivät koronasta huolimatta yhteensä 225 000. Tulokseen vaikuttavat olennaisesti vuonna 2020 järjestetyt Tampereen Joulutori ja Tamperrada Pintxofiesta, joiden kävijämäärät ovat suuria. Edelliseen vuoteen verrattuna kävijämäärien ero on kuitenkin merkittävä, sillä vuonna 2019 Pirkanmaan festivaalien yhteenlaskettu kävijämäärä oli yli 700 000. Myös lipunmyynnin osalta festivaalit jäivät tavallista selvästi vaatimattomampiin tuloksiin: koko jäsenistön yhteenlasketut varsinaiset lipputulot vuonna 2020 olivat noin 130 000 euroa, kun vuonna 2019 tulot olivat noin 6,6 miljoonaa euroa. Lipunmyyntiluvuissa ei ole huomioitu Pintxofiestassa myytyjä pintxoja.

Pirkanmaan festivaalit ry:n vuosittaisen kävijäkyselyn mukaan festivaalit onnistuivat tuomaan tapahtumiaan tutuiksi uusille yleisöille koronavuoden vaikeuksista huolimatta. Vuonna 2020 festivaalien kävijöistä noin joka viides osallistui tapahtumaan ensimmäistä kertaa. Verkossa järjestettävissä tapahtumissa ja striimeissä uutta yleisöä oli peräti 30 prosenttia katsojista.

Kävijät olivat kuitenkin tyytyväisiä. Pirkanmaan festivaalit saivat kävijäkyselyssä hyvää palautetta niin asiakaspalvelustaan (ka. 8,92) kuin hinta-laatusuhteestaan (ka. 8,56). Myös virtuaaliset tapahtumat saivat yleisöltä positiivisen vastaanoton. Tapahtumastriimien katsojat olivat tyytyväisiä ohjelmien sisältöihin (ka. 8,22) sekä viestintään ja ohjeistukseen (ka. 8,75). Suurimmat haasteet liittyivät verkkototeutusten tekniikkaan, mutta vaikeuksista huolimatta suurin osa osallistujista suosittelee mielellään myös verkossa järjestettäviä tapahtumia. Virtuaalisista tapahtumasisällöistä ollaan myös valmiita maksamaan: vastaajista 43 prosenttia piti verkkotapahtumalle sopivana maksuna 5–10 euroa, 18 prosenttia vastaajista 10–15 euroa ja 16 prosenttia vastaajista 1–5 euroa. 16 prosenttia vastaajista oli valmiita maksamaan tuntuvasti enemmän kuin 15 euroa ja loput suosivat vapaaehtoista maksua.

Koronavuosi sekoitti myös Pirkanmaan festivaalit ry:n toimintaa. Muun muassa tammikuussa 2020 aloitettu Kongressifestivaalihanke pysähtyi keväällä, kun valkeni, ettei hankkeeseen liittyvää kansainvälistä kongressia ja kaupunkitapahtumaa voinut toteuttaa suunnitellusti. Myös muu toiminta piti järjestellä uudelleen:

– Festivaalien tukiviestintä muuttui hetkessä kriisi- ja muutosviestinnäksi, ja erityisen tärkeää oli tiedottaa yhdistyksen jäsenistöä uusista käytänteistä ja rahoitusmalleista. Myös käynnissä olevat hankkeet ja koulutukset jouduttiin muotoilemaan ja aikatauluttamaan uudelleen tautitilanteen ja käynnissä olevien rajoitusten mukaisesti, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto tiedotteessa.