Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen pormestari Lauri Lyly haluaa jatkokaudelle – "Halusin harkita ja pohtia asiaa rauhassa"

Näkökulma: Istuva pormestari mietti päätöstään pitkään. Joulunpyhinä jatkohalukkuus vei lopulta voiton pohdinnoissa, ja sen jälkeen asiat etenivät maaliinsa muutamassa viikossa.

Keskiviikkoiltana Puistotornin kuudennessa kerroksessa kuultiin odotettu uutinen. SDP päätti valita istuvan pormestarin Lauri Lylyn, 67, hakemaan jatkokautta Tampereen pormestarina.

Puolueen pormestarikilpailuun väläyteltiin myös muita ehdokkaita. Itse kokouksessa asian käsittely oli järjestöpomo Jyrki Koskisen mukaan selvää pässinlihaa.

– Kilpailun loppusuora oli lyhyt ja siinä oli mukana pelkästään Lauri Lyly, kuvailee Koskinen.

Aivan itsestäänselvä asia lopullinen päätös ei pormestarille ollut.

– Halusin harkita ja pohtia asiaa rauhassa. Joulunpyhinä sitten aloin miettiä tätä vaihtoehtoa ihan tosissaan. En halunnut olla mikään rampa ankka, vaan sellaisessa tilanteessa että minulla on myös tehtävässä annettavaakin, Lyly sanoo.

Kuntavaaleihin puolue lähtee ennakkosuosikkina Tampereella. Listassa riittää kärkinimiä ja pääministeri Sanna Marinin henkilökohtaisen suosion arvellaan nousevan siihen mittakaavaan, että Pekka Paavolan vuonna 1992 tekemä henkilökohtainen ääniennätys on paperia.

Lyly sanoo, että hattujen heittelyyn ei kannata tässä vaiheessa lähteä.

– Gallupit ovat gallupeja ja ne näyttävät nyt tietysti hyvältä, mutta äänestäjä on se joka ratkaisee. Nöyrästi pitää suhtautua asioihin, on ennakkosuosikki tai ei, Lyly toppuuttelee asiaa.

Minkälaiset ovat pääministerin ja pormestarin keskinäiset välit?

– Meillä on hyvä keskusteluyhteys. On totta kai valtava etu, että meillä on maan pääministeri Tampereen kaupunginvaltuustossa. Toivon että hän on tehtävässään pitkään, sillä hän on valovoimainen poliitikko ja johtaa maata nyt hyvin vaikeiden asioiden yli, Lyly kuvailee.

Lauri Lylyn pormestariaikana kaupungin on täytynyt hakea ratkaisuja hyvin vaikeisiinkin asioihin. Lyly kokee, että ratkaisuja on myös löydetty ja niin, että asioita on tehty hyvässä yhteistyössä yli puoluerajojen. Tätä Lyly pitää tamperelaisena vahvuutena ja mikäli mandaatti pormestaripestiin tulee, yhteistyön henki tulee myös jatkumaan.

– Ajatellaan ratikkaa, ajatellaan areenahanketta, eivät ne syntyneet hetkessä. Olimme kärsivällisiä, teimme yhteistyötä ja lopputulokset antavat nyt paljon kaupunkilaisille. Päätöksiä pitää myös pystyä tekemään etunojassa tulevaisuuteen katsoen, Lyly sanoo.

Ennen Tampereelle paluuta Lyly teki pitkän päivätyön SAK:n puheenjohtajana. Hän pohtii varovasti kysymystä siitä, onko kuntapolitiikka ay-puolta helpompaa vai pikemminkin päinvastoin.

– Siinä oli hyvä korkeakoulu tähän työhön. Lähdin kuntapolitiikasta ay-puolelle ja ay-puolelta palasin kuntapolitiikkaan. Se on ollut luonteva asioiden kulku, ja antanut perspektiiviä hyviin moniin asioihin, Lyly pohtii.