Tampere saa ensimmäisen maisemasiltansa – Näsinsillalle muun muassa keinuja, köynnöskasveja, kosken pyörteiden katselupaikka ja istuskelualueita

Teemu Nurmi

Tampereen Ranta-Tampellan ja Särkänniemen alueet yhdistävän Näsinsillan käyttötarkoitus muutetaan palvelemaan paremmin tamperelaisia ja matkailijoita.

Kahdesta sillasta muodostuvan Näsinsillan pohjoisesta puolesta tehdään kävelypainotteinen maisemasilta ja eteläinen puoli painotetaan pyörä- ja autoliikenteen yhteyksille. Pohjoisen Näsinsillan maisemointisuunnitelma on valmistunut ja muutos maisemasillaksi on alkamassa. Maisemasilta valmistuu vuonna 2022.

Tampereen ohikulkuliikenteen siirryttyä rantatunneliin, jäi 46-vuotias Näsinsilta vaille käyttötarkoitusta. Siltaa harkittiin purettavaksi, mutta purkamisen haastavuuden ja siitä aiheutuvien kustannusten vuoksi, päätettiin sillan käyttötarkoitus ideoida uudelleen. Maisemasillan innoittajana toimi Särkänniemeen suunniteltu laajempi elämysalue.

Maisemasillasta on suunniteltu Tampereelle uusi nähtävyys ja ajanviettopaikka. Maisemasilta tehdään puistomaiseksi ympäristöksi, jossa on vaikutteita jo olemassa olevan sillan rouheudesta ja ympäröivästä alueesta. Silta on suunniteltu viipymiseen ja viihtymiseen. Sillan suuntaisesti kulkevat aaltoileva kävelyreitti ja istuskelumuuri. Puistomaisen sillan kasvillisuutta ovat erilaiset pienpuut, pensaat, niitty- ja heinäkasvit.

Maisemasilta on jaettu liikkumisen ja oleskelun alueisiin. Sillalle on suunniteltu keinuja, ja kumpuileva asfalttireitti on mahdollisuus esimerkiksi skuuttailulle. Varsinaisella oleskelutasolla on useita pienempiä istuskelualueita, joista on vaihtelevat näkymät eri suuntiin. Esteetön oleskelu- ja istutusalue on kävelypintaa hieman korkeammalla, jotta maisemat näkyvät parhaalla tavalla. Näkö- ja tuulensuojaa sillalle antavat murretun oranssin sävyiset pylväsrivit, joista osa toimii myös köynnöskasvien tukena. Valaistut pylväät jaksottavat maisemasiltaa ja luovat tilarajaa. Lisää väriä sillalle saadaan kirkkaan keltaisilla asfalttimaalauksilla.

Näsinsillan eteläisen ja pohjoisen puolen väliin on luvassa elämyksellinen kävelyreitti, jonka alapuolella näkyvät Tammerkosken pyörteet. Teräsritilöille toteutettu reitti on pimeään aikaan valaistu.

Pohjoisen Näsinsillan maisemointisuunnitelma on esitelty kaupunkikuvatoimikunnassa 26.1.2021. Seuraavaksi maisemasillan toteuttamiselle haetaan poikkeamislupaa nykyisestä asemakaavasta, sillä hanke etenee sen voimassaoloaikana. Uudessa Särkänniemen alueen asemakaavassa Näsinsillan pohjoinen puoli on merkitty puistosillaksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut