Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyte: Grilliyrittäjä maksoi työntekijälle liian pientä palkkaa eikä maksanut ylityökorvauksia – yrittäjälle vaaditaan sakkoja

Tampereella vaikuttanut grilliyrittäjä on vastannut Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteeseen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Rikoksen tapahtuma-aika on lokakuun 2015 ja marraskuun 2016 välisenä aikana.

Aluesyyttäjä Kati Alkula-Kovasen mukaan grilliyrittäjä on laittanut työntekijän ilman hyväksyttävää syytä epäedulliseen asemaan tämän etnisen alkuperän takia. Alkula-Kovasen mukaan yrittäjä on käyttänyt hyväksi työntekijän ahdinkoa, työnantajasta riippuvaista asemaa, suomen kielen taidottomuutta sekä tietämättömyyttä oikeuksistaan työntekijänä. Aluesyyttäjä vaatii grilliyrittäjälle huomattavaa sakkorangaistusta.

Yrittäjä on maksanut työntekijälle huomattavasti pienempää palkkaa suhteessa tehtyihin työtunteihin kuin mitä laki ja työehtosopimus edellyttivät ja mitä työntekijöille vastaavassa asemassa työmarkkinoilla Suomessa tuolloin yleensä maksettiin ja lisäksi yrittäjä on laiminlyönyt maksaa asianomistajalle ylityökorvauksia.

Käytännössä työntekijä on tehnyt kuukaudessa noin 200 työtuntia. Palkkaa on maksettu kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin tuntimäärä edellyttäisi. Hänelle ei ole myöskään tehty kirjallista työsopimusta ennen vuoden 2016 loppukuukausia. Palkkaa miehelle olisi pitänyt maksaa tältä ajalta vähintään 34 000 euroa, mutta miehelle on maksettu vain 4 290 euroa.

Työntekijä on tullut Suomeen turvapaikanhakijana syyskuussa 2015. Hän ei ole osannut suomea, eikä hänellä ole myöskään ollut tietoa Suomen työlainsäädännöstä.