Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kangasalan rauhaa viime syksynä järkyttänyttä ampumavälikohtausta käsitellään nyt käräjillä: pistooli kurkkupurkissa, vaatteissa luodinreikiä, ruokailuveitsi vääntyi

Kangasalan keskustassa lokakuisena sunnuntaina sattui viime vuonna ampumavälikohtaus, jonka yksityiskohtia ja syyllisiä selvitellään nyt Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syytenimikkeitä on yhteensä seitsemän, syytettyjä neljä ja asianomistajia kolme. Kaikki haastehakemuksessa mainitut asianomistajat ovat myös syytettyjen penkillä.

Taustalla on ollut riitatilanne toisensa hyvin entuudestaan tietävien ihmisten välillä, jota on lähdetty selvittelemään Kangasalan keskustassa sijaitsevan ravintolan parkkipaikalle. Eräs osallisista on aluesyyttäjä Siina Simolan mukaan ottanut mukaansa Mar-merkkisen pistoolin. Pistooli on ollut miehen hallussa ainakin vuoden päivän ilman asianmukaista lupaa.

Parkkipaikalla odottanut toinen mies on taas osannut syyttäjän mukaan jollain tapaa varautua siihen, miten tilanne saattaa eskaloitua aseistetun miehen tullessa paikalle. Kun aseistettu mies on noussut autosta, toinen mies on samantien juossut tätä kohti ja potkaissut tai lyönyt tätä rintaan niin, että mies on iskun voimasta osunut autoonsa.

Tämän jälkeen tapahtumat ovat kärjistyneet hengenvaarallisiksi: autoon törmännyt mies on ottanut tässä vaiheessa pistoolinsa ja ampunut sillä kahta miestä. Hän on osunut molempiin. Toinen mies on saanut osuman alavatsaan, toinen taas reiteen.

Alavatsaan osuman saanut mies on pelastunut vain siitä syystä, että hänet on saatu nopeasti hoitoon tapahtumapaikalta. Miehen vaatteista on löydetty luodinreikiä, joten kaikki laukaukset eivät ole osuneet – syyttäjän mukaan tämäkin on todennäköisesti pelastanut uhrin hengen.

Toisen miehen reiteen saama osuma ei ole osunut isoihin valtimoihin, joten vamma on jäänyt ampumahaavan asteelle.

Tapahtumat eivät ole päättyneet vielä tähänkään. Jalkaan osuman saanut mies meni sisälle ravintolaan, haki sieltä ruokailuveitsen ja alkoi takoa ampujaa päähän ja ylävartaloon. Ruokailuveitsi vääntyi muodottomaksi tapahtumien yhteydessä. Tästä kirjataan syyte törkeästä pahoinpitelystä.

Hetken päästä lyöjä on tunnistanut parkkipaikalta ampujan auton, ja hakannut sen takaikkunan rikki autonrenkaalla. Lisäksi mies on potkinut autoa.

Paikalla ollut neljäs henkilö on ottanut maasta pistoolin ja laittanut sen roska-astiaan. Tästä kirjataan syyte ampuma-aserikoksesta. Poliisi on löytänyt pistoolin roska-astiassa olleesta kurkkupurkista.

Ampuja on ollut vangittuna tapahtumapäivästä asti. Hänelle vaaditaan vähintään viiden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Sotilasarvoaan mies ei voi menettää, koska hänellä ei sellaista ole.

Ruokailuveitsellä hakanneelle miehelle vaaditaan vähintään vuoden vankeusrangaistusta, muille taas sakkorangaistuksia.