Ansiopäivärahaa saavien määrä paisui suurimmilleen 20 vuoteen, ylittää finanssikriisin aikaisen huipunkin

Ansiopäivärahahakemuksia täytettiin viime vuonna ennätystahtia. Johanna Erjonsalo
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Liki puoli miljoonaa henkilöä sai viime vuonna korvausta työttömyyden tai lomautuksen takia. Edelliseen vuoteen verrattuna ansiopäivärahaa saavien määrä paisui 86 prosenttia.

Ansiopäivärahaa saajien määrä on suurin 20 vuoteen. Se ylittää finanssikriisin aikaisen huipun neljänneksellä, tiedottaa Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry (Tyj).

Työttömyyskassat maksoivat viime vuonna ansiopäivärahaa 456 000 henkilölle työttömyyden tai lomautuksen ajalta.

Työttömyyden tai lomautuksen takia kassoihin tuli 130 prosenttia enemmän hakemuksia kuin edellisenä vuonna. Enimmillään uusien hakemusten määrä kahdeksankertaistui aiemmasta.

– Viime vuosi oli työttömyyskassoille poikkeuksellinen. Kassoilla on kokemusta hakemusmäärien äkillisestä kasvusta, mutta viime kevään kaltainen piikki on ennennäkemätön, toteaa tiedotteessa Tyj:n toiminnanjohtaja Aki Villman.

Villmanin mukaan kevään lakimuutokset muodostivat oman haasteensa.

– Muutokset piti toteuttaa järjestelmiin, kouluttaa henkilöstölle ja viestiä asiakkaille yhtä aikaa kovimman hakemusruuhkan kanssa.

Ansiopäivärahan saajien määrä on suurin 20 vuoteen. TYJ

Hakemusten tulvasta huolimatta ansiopäivärahahakemus käsiteltiin viime vuonna keskimäärin kahdessa viikossa.

Käsittelyaika oli pisimmillään heinä-syyskuussa. Tällöin keskimääräinen käsittelyaika oli 18 päivää, eli noin 2,5 viikkoa.

– Työttömyyskassat ovat rekrytoineet kevään aikana satoja uusia työntekijöitä. Myös käsittelyprosesseja on uudistettu ja automatisoitu. Näillä toimilla on voitu rajoittaa käsittelyaikojen kasvua, kertoo Villman.

Ansiopäivärahakulut olivat viime vuonna 2,7 miljardia euroa. Se on 58 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Päivärahakulujen määrä oli korkeimmillaan kesän aikana. Kulujen määrä laski syksyn aikana, mutta marras- ja joulukuun aikana kulut lähtivät taas loivaan nousuun.

– Seuraamme mielenkiinnolla hakemusten, saajien ja kulujen kehitystä alkuvuoden aikana. Kehityksen suuntaa on tällä hetkellä hyvin vaikea ennustaa, toteaa Villman.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut