Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaukajärvi pysyy auraamatta tänäkin talvena – Syynä Hämeen lääninhallituksen asettama yli 30 vuotta vanha kielto

Ympäristö: Yrittäjä Jussi Haavisto elätteli toiveita siitä, että vanha päätös muuttuu jo täksi talveksi. Nyt päätös asiassa tehdään kuitenkin vasta talven jälkeen, vahvistetaan ELY-keskuksesta.

Kaukajärven ja Pitkäjärven toisistaan erottava Sillansalmentie on yrittäjä Jussi Haavistolle tuttu paikka jo siksikin, että mies on kertonut siinä aiemminkin Tamperelaiselle näkemyksiään byrokratiasta.

Asia on pysynyt ja pysyy tänäkin talvena samana: kannaksen toisella puolella olevalla Pitkäjärvellä voi aurata luistinrataa, Kaukajärvellä edelleenkään ei. Lumi on ja pysyy jään päällä, ja sitä siitä moottorikäyttöisellä ajoneuvolla auraava on kirjaimellisesti lainsuojatonta laatua.

– Kaukajärveä ei aurata tänäkään talvena. Ainakaan luvallisesti, Haavisto sanoo.

Perustelukin on sama: ELY-keskuksen määrittelemänä Kaukajärvellä moottoriajoneuvoilla ajaminen on kielletty. Se kiellettiin jo Hämeen lääninhallituksen päätöksellä huhtikuussa 1987.

Viime syksyllä Vehmaisten osakaskunta teki ELY-keskukselle esityksen, joka muuttaisi päätöstä niin, että jäällä liikkuminen moottoriajoneuvolla olisi sallittua virkistyskäytön, hoidon ja kunnossapidon mahdollistamiseksi.

– Tampereen kaupunki puoltaa Vehmaisten osakaskunnan hakemusta eikä sen suhteen ole tarpeen antaa asiasta muistutusta, todetaan kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmin lokakuussa allekirjoittamassa lausunnossa.

Syksyllä muutosesitys sai tukea myös Pohjois-Savon ELY-keskukselta, joka vastaa Kaukajärven kalastuksenvalvonnasta.

– Moottorikäyttöistä ajoneuvoa on tälläkin hetkellä lupa käyttää Kaukajärvellä kalastuksenvalvonnassa, ELY-keskuksen kalatalousasiantuntija Jorma Kirjavainen huomauttaa lausunnossaan.

Muutosesitys vaikutti ainakin Haaviston mukaan etenevän, kunnes jossain vaiheessa siihen tuli muistutus. Tämä harmittaa Haavistoa huomattavasti.

– Se tarkoitti käytännössä sitä, ettei asia etene tänäkään talvena, hän puuskahtaa.

Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Marita Saksa-Lapikisto huomauttaa, että kyseessä on tavallinen päätöskäsittely.

– Se tarkoittaa tietysti sitä, että päätösmenettelyyn kuuluu olennaisena asiansa mahdollisuus jättää muistutuksia. Nyt muistutus on jätetty, ja se käsitellään. Tarkkaa aikataulua päätöksestä on vielä vaikea sanoa, Saksa-Lapikisto sanoo.

ELY-keskuksen lakimies Riina Arffman jatkaa, että huomautuksen jättäminen ei pidennä muutosesityksen käsittelyä. Hän tiedostaa, että asia on herättänyt paljon keskustelua.

– Tässä on ollut kyseessä hyvin tavallinen päätösmenettely, ja sen kanssa ollaan jo melko lailla loppusuorallakin. Oma aikansa näihin aina menee, sillä esimerkiksi kuulutusvaihe on välttämättömyys.

– Sen voi kyllä sanoa, että lopullinen päätös ei täksi talveksi enää ehdi, Arffman toteaa.