Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Pirkankadulle tulossa suuria muutoksia katujärjestelyihin – katso listaus suunnitelmista

Tampereen Pirkankadulle Tipotien ja Sotkankadun välille on tehty katusuunnitelmaehdotus, joka on nähtävänä 8.2.2021 saakka ensi sijassa kaupungin verkkosivuilla. Ehdotuksen tavoitteena on Pirkankadun ja Satakunnankadun liittymän toimivuuden parantaminen sekä liikenteen sujuvoittaminen.

Tavoitteena on myös parantaa Pirkankadun etelänpuoleista jalankulun ja pyöräilyn laatukäytävää erottelemalla jalankulku ja pyöräily toisistaan Vesilinnankadun ja Heinätorin välisellä osuudella. Suunnittelualue on Amurin ja Pyynikinrinteen kaupunginosissa.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Santalahdentien toimipisteen edustalla sijaitsevien linja-autopysäkkien ja pysäkkialueiden toiminnallisuutta parannetaan. Ammattiopiston puolen linja-autopysäkin läheisyyteen on tulossa uusi kaupunkipyöräasema sekä pyöräpysäköintipaikkoja.

Lähemmäksi ammattiopiston pääovea on tulossa myös kaksi potkulautojen pysäköinnille osoitettua aluetta.

Pirkankadun ajorataa kavennetaan hieman Vesilinnankadun ja Heinätorin välisellä osuudella, jotta saadaan enemmän tilaa kadun eteläreunalle rakennettavalle erotellulle jalankulku- ja pyöräilyväylälle. Jalankulku ja pyöräily erotellaan kahden kiven levyisellä luonnonkiviraidalla.

Satakunnankadun liittymän toimivuuden lisäämiseksi nykyinen lännestä päin Pirkankatua tuleva linja-autokaista päätetään Tipotien liittymään. Vasen ajokaista varataan Satakunnankadulle kääntyvälle liikennevirralle.

Pirkankadulta Vesilinnankadulle kääntyvälle liikennevirralle varattua kääntymiskaistaa pidennetään muuttamalla keskisaarekkeen muotoilua. Saarekkeen suunnittelussa on otettu huomioon Pirkankadun ja Satakunnankadun välinen erikoiskuljetusreitti, minkä vuoksi keskisaarekkeesta tulee osittain yliajettava.

Satakunnankadun liittymän itäpuolella linja-autopysäkkijärjestelyjä parannetaan muuttamalla Pirkankadun pohjoisenpuoleinen linja-autopysäkki ajoratapysäkiksi. Järjestelyllä saadaan enemmän tilaa pysäkin odotustilalle ja pysäkkikatos voidaan sijoittaa odotustilan yhteyteen.

Pirkankadun pohjoisimman puoleinen ajokaista toimii jatkossa linja-autokaistana sekä kääntymiskaistana keskustan suunnasta Satakunnankadulle kääntyvälle liikennevirralle.

Pysäkin välittömään läheisyyteen on osoitettu myös paikat uudelle kaupunkipyöräasemalle sekä pyöräpysäköintipaikoille.

Santalahdentien liittymä muotoillaan uudelleen suojatieylityksen turvallisuuden parantamiseksi. Liittymään rakennetaan ajoradan korotus pyörätien ja Pirkankadun ajoradan väliin.

Pirkankadun ja Sepänkadun liittymäalueille on tulossa muutoksia, joilla sovitetaan raitiotiereittiin liittyvät jo aiemmin tehdyt uuden kulkumuodon tarvitsemat ratkaisut nykyiseen katuverkostoon.

Raitiotiejärjestelmän toteuttaminen Pyynikintorilta Länsi-Tampereen suuntaan edellyttää Pirkankadun keskisaarekkeiden uudelleen muotoilemista Sepänkadun liittymäalueella.

Myös Sepänkadun ja Heinätorin välisellä katuosuudella keskustan suuntaan johtavaa ajorataa kavennetaan hieman, jotta jalkakäytävästä erotettu pyörätie voidaan tehdä 2,5 metrin levyisenä Pirkankadun eteläreunaan.