Tampereen keskustan taloyhtiöille erikoinen pysäköintiongelma – "Vaarana, että kaupunkikeskustasta tulee pysäköinnin villi länsi, jossa parkkeerataan mihin sattuu"

Näkökulma: Tampereen keskustan taloyhtiöt ovat ongelmissa luvattoman pysäköinnin kanssa. Kiinteistöliitto haluaa lain porsaanreiän tukkoon.

Uusi tieliikennelaki on aiheuttanut pysäköintiongelmia ennen kaikkea Tampereen keskustan taloyhtiöissä.

Kesällä muuttuneessa laissa ei ollut enää kohtaa, jonka mukaan pysäköinti yksityisellä alueella olisi kiellettyä ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa.

– Taloyhtiöistä alkoi tulla syksyllä yhteydenottoja, että Tampereen pysäköinninvalvonta ei enää tule sakottamaan pihoihin väärin pysäköityjä autoja, taustoittaa Kiinteistöliitto Pirkanmaan toiminnanjohtaja Jorma Koutonen.

Säännöksen puuttumisen vuoksi yksityiset alueet, kuten taloyhtiön piha-alueet, jäivät kunnallisen pysäköinninvalvonnan ulkopuolelle. Koutosen mukaan esimerkiksi Tampereella pysäköinninvalvonta on ilmoittanut taloyhtiöille, ettei se pysty puuttumaan tilanteeseen, jossa joku on pysäköinyt vastoin taloyhtiön omia pysäköintisääntöjä ja -ohjeita.

– Ongelma on suurin kaupunkikeskustoissa, joissa maapäälliset pysäköintipaikat vähenevät ja pysäköinti kallistuu. Tulee kiusaus laittaa auto asioinnin ajaksi taloyhtiön pihaan.

Toiminnanjohtajan mukaan Tampereen pysäköinninvalvonta on toiminut niin tehokkaasti, että pysäköintiongelmia ei ole aiemmin laajassa mitassa ollut.

Soitto väärin pysäköidystä autosta on tuonut pysäköinninvalvojan pihaan jopa vartissa.

– Soitto väärin pysäköidystä autosta on tuonut pysäköinninvalvojan pihaan jopa vartissa.

Nyt taloyhtiöille vaihtoehdoksi on jäämässä sopimus yksityisen pysäköinninvalvonnan kanssa. Kiinteistön omistajan olisi mahdollista myös määrittää piha-alueensa yleiseksi tieksi asentamalla alueelle kunnan suostumuksella asiaankuuluvat liikennemerkit, jolloin pysäköinninvalvonta voisi jatkaa valvontaa alueella. Tulkinnat voivat kuitenkin vaihdella kunnittain. Lisäksi kaupungin pysäköinninvalvonnan voi olla mahdollista puuttua esimerkiksi nurmikolle pysäköimiseen maastoliikennelain nojalla.

Koutosen mukaan Kiinteistöliitto haluaa nostaa asian esille, vaikka tietoisuus lakiin jääneestä porsaanreiästä voi lisätä houkutusta väärään pysäköintiin. Kiinteistöliitto on ehdottanut liikenne- ja viestintäministeriölle, ympäristöministeriölle ja oikeusministeriölle tilanteen korjaamista pikaisesti niin, että poistettu osa palaa lakiin.

– Ykkösasia on nyt se, että tieliikennelain puute korjataan pikaisesti. Jos virheellisessä pysäköinnissä puuttuu sanktio, on vaarana, että kaupunkikeskustasta tulee pysäköinnin villi länsi, jossa parkkeerataan mihin sattuu.

Jorma Koutonen

Kiinteistöliitto Pirkanmaan toiminnanjohtaja vuodesta 1997

edustaa 3000 taloyhtiötä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut