Otamme riskin ja otamme sinut, sanoi peliohjelman tuottaja nuorelle naiselle 1990-luvun alussa – Lopputuloksena Taru Valkeapäästä tuli koko kansan Hugo-Taru

Elettiin 1990-luvun alun lama-Suomea, kun TV2:lle viriteltiin aivan uudenlaista peliohjelmaa. Se pohjautui Hugo-peikkoon, jota piti ohjastaa turvallisesti suorassa televisiolähetyksessä. Soittajille korostettiin erikseen, että veivattavalla numerokiekolla varustetulla lankapuhelimella ei lähetykseen kannata soittaa, vaan näppäinpuhelin on se mikä määrää tahdin.

Samaan aikaan hieman yli parikymppinen Taru Valkeapää rakenteli omaa uraansa mallitoimiston listoilla ja kesäteattereissakin. Mallitoimiston johtaja päätti lähettää Valkeapään koekuvauksiin.

– Koekuvausten perusteella TV2 valitsi viisi jatkoon, sitten kolme jatkoon ja lopuksi he valitsivat minut. He sanoivat minulle pilke silmäkulmassa: "Otamme riskin ja otamme sinut. " Sanoin heille nauraen: "Ok. Jos haluatte antaa potkut koeajan jälkeen, niin voin lähteä takaisin hiihtopummiksi Alpeille", Valkeapää muistelee.

Riski kannatti, sillä Hugo-peliohjelmasta tuli käsite ja Valkeapäästä koko kansalle tuttu televisiokasvo. Lähetystä tehtiin Tohlopista käsin suorana lähetyksenä.

– Tietokonepeleistä ei ollut kuin vähäistä kokemusta. Opettelin Hugo-pelin Tohlopissa.

Tältä näytti Hugo-peliohjelma käytännössä

Aikana ennen internetiä Valkeapää huomasi nopeasti, että ohjelmaa myös seurataan ja tunnistettavuus kasvoi lähes räjähdysmäisesti.

– Ihmiset tunnistivat kasvoista tai äänestä kadulla, kaupoissa, ravintoloissa, harrastuspaikoissa, julkisessa liikenteessä ja juontokeikoilla. Fanikirjeitä tuli valtavasti TV2:lle. Ihmiset tunnistavat edelleen ja tulevat juttelemaan.

Hugon taru oli lopussa vuonna 1995. Valkeapään ura sen sijaan oli vasta alussa.

– Kameraa en pelännyt, koska olin tehnyt mallin töitä monta vuotta ja sitä kautta esimerkiksi televisiomainoksia. Olen juontanut tv- ja radio-ohjelmia, tapahtumia, kiertueita, messuja, seminaareja, lanseerauksia, yritysjuhlia ja yksityistilaisuuksia, hän muistelee.

Nykyään Valkeapää puuhaa monenlaista.

– Olen edelleen juontaja, pidän esiintymis- ja juontajakoulutuksia, luennoin ja toimin puhujana. Olen ollut pitkään myös liikunta-alalla. Olen ryhmäliikunta- ja sauvakävelyohjaaja, ravintoluennoitsija, hiihdonopettaja ja alppihiihtokilpailujen järjestäjä, hän kertoo.

Taru Valkeapää puhuu sunnuntaina Hugo-ohjelmasta Suomen Pelimuseon 4-vuotissyntymäpäivätilaisuudessa. Valkeapään ja tuottaja Jussi-Pekka Koskirannan osuus alkaa kello 12.20 ja kestää kello 13.30 asti.

Ohjelmaa voit seurata tästä linkistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut