Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisikoirilla ja vapaaehtoisilla etsijöillä riitti töitä viime vuonna: korona vei ihmiset luontoon, jonne sitten myös eksyttiin

Sekä poliisikoirat että Vapaaehtoinen pelastuspalvelu etsivät kadonneita henkilöitä viime vuonna enemmän kuin aiempina vuosina.

Koronapandemian aikana ihmiset liikkuivat aiempaa enemmän luonnossa ja siksi yhä useampi joutui myös kadoksiin.

Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) hälytettiin viime vuonna viranomaisten avuksi 544 kertaa, mikä on kymmeniä hälytyskertoja enemmän kuin edellisvuosina. Kadonneita etsimään Vapepa hälytettiin 265 kertaa.

Myös poliisikoirilla oli ennätysmäärä tehtäviä ja ne etsivät paljon nimenomaan kadonneita henkilöitä. Asiasta kertoo Twitterissä poliisikoirakoulun johtaja Pekka Kokkonen.

Poliisikoirat olivat poliisin apuna yhteensä 12 517 kertaa. Edellisvuodesta määrä kasvoi yli 1 500 tehtävällä. Suurinta kasvu oli kadonneiden etsinnöissä sekä erilaisten esineiden ja aineiden etsinnöissä, Kokkonen toteaa.

Etsintöjen suureen määrään on yhtenä syynä se, että koronaepidemian aikana ihmiset ovat liikkuneet aiempaa enemmän luonnossa ja siksi myös kadoksiin on joutunut yhä useampi. Myös muita auttamistilanteista oli aiempaa enemmän, tiedottaa Vapepa.

Apua annettiin useammin kuin aiempina vuosina. Viime vuonna apua Vapepalta sai noin 2 500 ihmistä, ja tehtäviin osallistui noin 8 500 vapaaehtoista auttajaa. Myös vapaaehtoistunteja kertyi paljon, yli 30 000 tuntia.

– Auttajia ja heidän aikaansa tarvittiin aiempaa enemmän, koska Vapepa osallistui useisiin paljon vapaaehtoisia vaativiin auttamistilanteisiin, joita etsintöjen lisäksi olivat esimerkiksi tulipalot, tulvasuojelu sekä koronaan liittyvät tehtävät, sanoo tiedotteessa Vapepan valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttajien verkosto kasvoi, kun hälytysryhmiin liittyi viime vuonna tuhat jäsentä. Hälytysryhmissä on 11 000 vapaaehtoista auttajaa ympäri maata.

Auttamistilanteet:

- 265 etsintää

- 120 ensihuoltotilannetta

- 101 valmiushälytystä

- 58 muuta auttamistilannetta

- hälytyksiä yhteensä 544

Muut auttamistilanteet olivat esimerkiksi tulvasuojelua, neuvontaa, metsäpalojen jälkivartiointia sekä yksittäisiä auttamistehtäviä koronaan liittyen.

Vapepan toimintaa koordinoi Suomen Punainen Risti.