Koirien kutsumaniminä on paljon ihmisnimiä: Alma, Helmi, Sulo, Hugo... – "labbis" niittää suosiota roturankkauksessa

Suomen Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä kasvoi odotetusti viime vuonna, liittoon rekisteröitiin yhteensä 48 895 koiraa. Rekisteröintien määrä kasvoi 8,3 prosenttia.

– Oli odotettavissa, että rekisteröintien määrä kasvaa koronapandemian myötä, kun ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona koiran kanssa, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen Suomen Kennelliiton tiedotteessa.

Kolmen suosituimman koirarodun kärki pysyi samana kuin vuonna 2019. Eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia, joita kutsutaan myös lempinimellä "labbis" (2 471), kakkossijalla on jämtlanninpystykorvia (1 411) ja kolmantena saksanpaimenkoiria (1 363).

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovelluksen kautta on tallennettu yli 36 000 koiran kutsumanimi. Näistä yleisin on Luna. Kymmenen suosituimman kutsumanimen joukossa ovat myös ihmisniminä tunnetut Alma, Helmi, Sulo, Hertta, Martta, Onni ja Elli. Seuraavina tulevat Kerttu, Hilma ja Hugo. Suurin osa koirien suosituista kutsumanimistä on lyhyitä ja napakoita, jotta koiran on helppo ymmärtää nimensä kutsuttaessa, sanotaan tiedotteessa.

Väärä rotuvalinta voi kostautua – tarmokkaita työkoiria otetaan seurakoiriksi, kasvattajalta tärkeä muistutus

Jätkäsaaressa on paljon koiria, mutta moni jättää lemmikkinsä ulosteet keräämättä: Tchaikovsky-koira sai ärhäkän vatsataudin – "Joudun olemaan nyt entistä tarkempi lenkeillä"

Suosituista koiraroduista suurin kasvu rekisteröintimäärissä verrattuna edeltävään vuoteen oli cockerspanieleilla, jackrussellinterriereillä ja kääpiösnautsereilla. Suosiotaan kasvattivat verrattuna vuoteen 2019 yli sadalla rekisteröinnillä labradorinnoutaja, suomenlapinkoira, espanjanvesikoira, dreeveri, karkeakarvainen saksanseisoja, saksanpaimenkoira, lyhytkarvainen saksanseisoja ja tiibetinterrieri.

Vuonna 2020 Kennelliittoon rekisteröitiin koiria yhteensä 298 rodusta. Useissa roduissa rekisteröintimäärät ovat hyvin pieniä, vain muutamia koiria. Viime vuoden rekisteröintitilastot voivat elää vielä jonkin verran tämän vuoden aikana muun muusa tuontikoirien kirjausten ja rekisterisiirtojen myötä.

Harri Lehkonen toivoo, että uudet koiranomistajat sosiaalistavat koiransa hyvin, ja opettavat niille perustottelevaisuutta. Uuden koiranomistajan on myös hyvä varautua siihen, että koira osaa viettää pidempiä aikoja yksin, kun tilanne kotona mahdollisesti muuttuu tulevaisuudessa. Lehkonen painottaa myös, että on tärkeää pitää koiran rokotukset aina voimassa, vaikkei harrastaisikaan aktiivisesti mitään koiran kanssa.

Saksanpaimenkoira ei enää olekaan yleisin poliisikoira – ykköspaikan napannut "kipinöiväsilmäinen" rotu "puolustaa isäntäänsä täysin epäröimättä, peräänantamattomasti ja kiihkeästi"

Vuoden virkakoirat on valittu: Tässä tulevat Vinha, Massi, Kärppä, Unto ja Muggy

Paleleeko koirasi ulkoillessa pakkasella – ja mitä voi tehdä? Tässä merkit joista tunnistat kylmettymisen

Suden kesyyntymisestä koiraksi on eri selityksiä – tuore tutkimus tarjoaa uuden teorian ja siihen liittyy myös proteiini

Lemmikin tuomista hautausmaalle ei voi kieltää, mutta ihan kaikki ei ole sopivaa: "Koira osaa olla tekemättä tarpeitaan tiettyyn paikkaan, jos se on opetettu"

Raakaruokaa vai kuivamuonaa koiralle? Ravinnon vaikutuksesta lemmikin aineenvaihduntaan tuore selvitys

"Järki himmenee karvakäärön edessä" – Poliisi suomii laittomien koiranpentujen ostajia

Kuvat: Terävä sepeli voi tehdä hirveää vahinkoa koiran tassuille – Eläinlääkäri perää vaihtoehtoja liukkauden torjuntaan: "Näen vastaanotollani paljon kivitapauksia"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut