Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Juttua päivitetty | Nuori aikuinen palasi Britanniasta ja jätti noudattamatta karanteeniohjeita, tartutti 30 muuta – Joulu ei näy piikkinä koronatilastoissa

Joulun ja uudenvuoden juhlinta ei aiheuttanut Suomessa pelättyä koronavirustartuntojen rypästä, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki torstaiaamuisessa tilannekatsauksessa.

Sen sijaan ulkomailta tulleiden tartuntojen osuus on noussut ja oli viime viikolla 11 prosenttia.

– On selvää, että muuntuneiden koronavirusmuunnosten riski on kasvanut, Voipio-Pulkki sanoi.

Ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoi, että jos jatkotartuntoja jäljitettäisiin pidemmälle, ulkomaisten tartuntojen osuus olisi suurempi.

– Tämä korostaa rajaturvallisuuden näkökulmaa. Tämä on keskeinen asia, kun torjutaan uutta virusmuunnosta, Puumalainen sanoi.

Iso-Britannian koronamuunnosta on todettu Suomessa THL:n mukaan 80. Pääosin kyseessä ovat ulkomailta palanneita, mutta eräässäkin tapauksessa jatkotartuntoja on ollut 30.

– Tässä kysymyksessä on nuori aikuinen, joka on palannut ennen joulua Isosta-Britanniasta., Puumalainen kertoi.

– Karanteeniohjeita ei ole noudatettu, vaan on kokoonnuttu nuorisoporukalla, ja tämän jälkeen näitä jatkotartuntoja on useammassa tartuntasukupolvessa.

Puumalaisen mukaan karanteeniin on määrätty tämän yhden tapauksen vuoksi 400 ihmistä.

Karanteenia on jälleen pidennetty 14 vuorokauteen.

Puumalaisen mukaan muuntunutta koronavirusta ovat tuoneet maahan sekä suomalaiset että ulkomaalaiset. Suomalaisten kohdalla kyse on sekä kotimaassa asuvista että muualla asuvista, jotka ovat tulleet vierailulle Suomeen.

Virusta on tullut erityisesti naapurimaista ja kausityöläisten mukana.

Eilen THL tiedotti, että nyt pitäisi pitää muihin ihmisiin yli kahden metrin turvaväliä. Lisäksi julkisissa tiloissa tulisi käyttää maskia, vaikka pystyisikin pitämään turvavälin.

Syynä ovat uudet koronaviruksen muunnokset, jotka tarttuvat aiempaa virusta herkemmin.

Turvavälin pidentämisen ja maskin käytön lisäksi pitäisi edelleen vähentää lähikontakteja vain välttämättömimpiin. Lisäksi on huolehdittava käsi- ja yskimishygieniasta ja ladattava koronavilkku puhelimeen.

– On myös tärkeää, että vähäisimmistäkin koronavirukseen sopivista oireista hakeudutaan edelleen koronatestiin, sanoo tiedotteessa THL:n johtaja Mika Salminen.

Koronaviruksen oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu tai ripuli. Koronatestiin tulisi mennä, jos mikä tahansa näistä oireista ilmaantuu.

Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta.

Tartuntojen määrissä on suurta alueellista vaihtelua.

– Viime aikojen tapaukset keskittyvät voimakkaasti pääkaupunkiseudulle, sanoi Taneli Puumalainen.

Ketjuja syntyy Puumalaisen mukaan eri puolilla Suomea. Niitä on kuitenkin saatu hyvin myös sammutettua.

– Rajakunnat kokevat tällä hetkellä melkoista painetta rajan yli tulevien tartuntojen suhteen.

Voipio-Pulkki sanoi, että rajoitustoimet ovat purreet, mutta vaikutus on jäämässä nykyiselle tasolle.

Muokattu 21.1.2021 klo 10.33: Korjattu tieto jatkotartunnoista, lisätty tieto muunnoksen yleisyydestä ja tartuntaketjusta. Klo 10.35: Lisätty tieto karanteenin pituuden muutoksesta. Klo 10.56: Lisätty tieto siitä, keiden mukana muuntunutta virusta on tullut ja mistä maista. Klo 11.09: Muutettu tilannekatsauksen aikamuoto. Klo 11.31: Korjattu Puumalaisen sitaattia tartuntaryppään aiheuttaneesta ja korjattu ulkomaisten tartuntojen osuus. Klo 11.35: Lisätty tieto, että karanteeniin joutui 400 ihmistä.