Avaruutta sisällä ja ulkona – Tällainen on Tampereen uusi kirjastoauto

Lukeminen: Tulokas on moderni ja edeltäjäänsä väljempi.

Tampereen kaupunginkirjaston viime viikolla käyttöön ottama uusi kirjastoauto herättää varmasti huomiota katukuvassa. Vielä vailla nimeä olevalla autolla on avaruusteemainen ulkoasu, jonka on suunnitellut graafinen suunnittelija, kuvittaja ja lastenkirjailija Nora Surojegin.

– Järjestimme 4.luokkalaisten vaikuttamispäivien yhteydessä vuonna 2019 lapsille tehtävän piirtää unelmien kirjastoauto. Yksi vahvasti esiin noussut teema oli avaruus ja se houkutteli kirjastoväkeäkin. Halusin ulkoasuun syvyyttä, runsautta, hahmoja ja paljon yksityiskohtia ja niitä saatiin.

– Idea lähti liikkeelle myös Timo Parvelan suositun Kepler62-kirjasarjan, jossa on Pasi Pitkäsen kuvitus, pohjalta, palvelupäällikkö Ville-Pekka Nummi Tampereen kaupunginkirjastosta perustelee.

Tampereen uudessa kirjastoautossa on kuorma-auton alusta. Alustaratkaisun etuna on se, että kun tulee aika vaihtaa kirjastoautoa niin on mahdollisuus vaihtaa pelkkä nuppi, jos se olisi jo ajettu loppuun. Nummi toteaa, että mahdollista on myös, että ensimmäisenä tiensä loppuun tuleekin varsinainen kirjasto-osa.

Tuoreen kirjastoauton sisätiloissa on panostettu siihen, että aineistot ovat hyvin esillä. Hyllyjä ei tungeta täyteen kirjoja vain määrän takia. Tarkoitus on pitää kirjastoautossa aineistoa, jolla on varmasti menekkiä.

– Keskeisiä käyttäjäryhmiä ovat koulut, päiväkodit ja lapsiperheet, Aikuiset lainaavat dekkareita, kaunokirjallisuutta ja ylipäätään uutuuksia, tietokirjallisuutta on vähemmän. Aikakauslehdetkin kiinnostavat edelleen, Ville-Pekka Nummi listaa.

Uusi kirjastoauto on tiloiltaan aiempia kirjastoautoja muunneltavampi. Kirjastoautossa on muun muassa sähkökäyttöinen valkokangas, äänentoistolaitteet ja siirrettäviä hyllykalusteita, jotka mahdollistavat kirjastoauton käytön muuhunkin kuin lainauspalveluun.

– Meille on tullut kyselyjä siitä, voisiko kirjastoauto tulla käymään erilaisiin tapahtumiin eli jos autossa voisi järjestää jotain. Uuden auton tila antaa enemmän mahdollisuuksia. Toimintaa on tarkoitus aikatauluttaa uudelleen ja siten luoda mahdollisuuksia muuhunkin käyttöön.

Tampereen kirjastoautoista Kustaa on yhä liikenteessä, Roosa jäi uuden auton myötä eläkkeelle. Nyt uudelle autolle haetaan nimeä.

Nimiehdotuksia voi jättää tammikuun 2021 loppuun saakka e-lomakkeella, joka löytyy Tampereen kaupunginkirjaston nettisivulta.

Nimi julkistetaan keväällä järjestettävässä kirjastoauton virtuaalisessa esittelytilaisuudessa.

Näin autossa toimitaan

Tampereen kirjastoautot kiertävät tällä hetkellä iltareiteillään normaalisti, mutta koulu- ja päiväkotipysäkkejä ei toistaiseksi ajeta.

Kirjastoautoissa voi asioida pikaisesti, ja kerrallaan sisään otettavaa asiakasmäärää rajoitetaan. Asioidessa tulee käyttää kasvomaskia.

Kaupunki suosittelee aineiston varaamista etukäteen, mutta auton kompaktista kokoelmasta voi myös pikaisesti etsiä lainattavaa.

Molemmissa kirjastoautoissa on lainausautomaatti, ja autoissa on otettu käyttöön kirjastoista tuttu varausten itsepalvelunouto.

Kirjastoautojen reitit ja aikataukut löytyvät osoitteesta https://kirjastoauto.tampere.fi/

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut