Asunnot viedään käsistä Tampereella – "Asunnon vaihdosta haaveilevia on enemmän kuin keväällä ja Tampereen seudulla on asuntoja tarjolla noin 30 prosenttia vähemmän"

Kodinvaihto: Nyt on myyjän markkinat ja asuntojen hinnat ovat nousussa, sanoo kiinteistönvälittäjä.

Tampereelle ennustetaan poikkeuksellisen vahvaa alkuvuotta asuntokaupassa. Kerrostalojen, sekä rivitalojen kauppamäärissä odotetaan noin 5-6 prosentin kasvua ja omakotitaloissa yli 6 prosentin kasvua.

Näin toteaa Suomen Kiinteistönvälittäjät ry SKVL:n asuntomarkkinaennuste alkuvuodelle 2021.

Bo LKV:n Tampereen ja Lahden aluejohtaja Riina Ritola allekirjoittaa ennusteen saman tien.

– Olen ehdottomasti samaa mieltä. Parin viikon jälkeen kuluvaa vuotta näyttää siltä, että kun 2020 moni jarrutteli vielä kotinsa myyntiin laittoa koronan aiheuttaman yleisen epävarmuuden takia, niin nyt ihmiset ovat huomanneet, että ennusteet esimerkiksi hinnanlaskun osalta eivät toteutuneetkaan. Kauppa käy tutkitusti, joten myyjätkin ovat jälleen liikkeellä, Ritola sanoo.

OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilainen on samoilla linjoilla.

– Asunnon vaihdosta haaveilevia on jopa enemmän kuin keväällä ja samalla Tampereen seudulla on asuntoja tarjolla noin 30 prosenttia vähemmän. Nyt on myyjän markkinat ja asuntojen hinnat ovat nousussa.

Voutilaisen mukaan menekkiä on kaikille asuntotyypeille, mutta suuntaus on isommissa ja pihallisissa asunnoissa. Asuntoa etsivät hakevat enemmän väljyyttä ja etätyön mahdollisuuksia.

– Nyt näyttää siltä, että voittajia ovat lähiöt Tampereen keskustan ympärillä sekä ympäristökunnat, hän toteaa.

Sama väite löytyy SKVL:n ennusteesta: Tampereen ympäryskunnissa on odotettavissa erityisen voimakasta kysyntää hyväkuntoisista omakotitaloista ja rivitaloista alkuvuonna 2021.

Sp-Koti Aulan yrittäjä Johanna Peltonen sanoo, että sijoitusasunnot hyvistä yhtiöistä menevät käytännössä heti ja ostajia olisi yleensä kymmeniä. Sama näkyy hyväkuntoisten rivitalotasuntojen kohdalla. Omakotitaloista on myös kova kysyntä ja tarjouksia hyvistä kohteista tulee heti.

– Kaikenlaisille asunnoille on siis kysyntää ja ostajien budjetit vaihtelevat. Suurin pula on perheasunnoista, Peltonen ynnää.

Riina Ritola toteaa Bo LKV:n suulla, että ei usko minkään asuntotyypin menekin hiipuvan Tampereen seudulla. Viime keväänä kerros- ja rivitalojen kauppa oli hänen mukaan hieman hiljaisempaa, kun taas omakotitalojen ja mökkien kauppa kävi hurjana.

– Uskomme tämän eron tasaantuvan tänä vuonna ja erityisesti isojen rivitalokotien ja keskusta-asuntojen kysynnän ylittävän tarjonnan selkeästi. Mahdollisuus työhuoneeseen kiinnostaa kaikissa asuntotyypeissä ja kokoluokissa, joten entistä helpommin ostetaan huoneen verran isompi asunto, kuin vuosi sitten, Ritola kertoo.

Korona ja asuntomarkkinat

Ei jättimäistä vaikutusta

– Vuosi 2020 jää historiaan siitä, että asuntokauppa kävi historiallisen vilkkaasti huolimatta koronaepidemiasta. Korona enemmänkin vahvisti kauppaa kuin hidasti sitä, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Mitä sanovat paikalliset kiinteistönvälittäjät?

– Koronatilanne ei tunnu paljoa vaikuttavan asuntokauppaan. Meillä asuntokauppa on tarveperusteista ja asuntotarpeita ja unelmia tulee ja halutaan toteuttaa myös kriisien keskellä. Jos työllisyystilanne huononee, niin se saattaa siirtää unelmien toteuttamista, Timo Voutilainen toteaa.

– Poikkeusaika ei ole lähelläkään loppumista, mutta ihmiset ovat jo tottuneet toimimaan uudella tavalla ja usko kaupankäyntiin on palautunut, Riina Ritola muistuttaa.

– Korona vaikuttaa lähinnä tarjonnan vähäisyyteen. Monet perheet etsivät isompaa kotia, koska ovat etätöissä edelleen ja tarvitsevat tilaa, Johanna Peltonen sanoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut