Korona ei vienyt kesätyötarjontaa – Tampereen kaupunki ja isot yritykset kertovat, miten paljon kesätyöläisiä ne palkkaavat 2021

Hakuaika kesätyöpaikkoihin suvisesongiksi 2021 on käynnistynyt tai käynnistämässä piakkoin.

Hakijat ja työnantajat eivät viime talvena voineet tietää, millainen on maailma, kun kesätöiden pitäisi alkaa, mutta nyt tilanne on toinen. Epävarmuus on etukäteen tiedossa, mutta silti tamperelaiset yritykset ja julkishallinto aikovat rohkeasti palkata suurin piirtein saman määrän kesäihmisiä kuin viime vuonnakin.

Tampereen kaupunki ei saanut viime suvena täytettyä kaikkia noin 700 kesätyöpaikkaansa, mutta 413 kesätyösuhdetta kuitenkin. Työpaikat olivat pääasiassa sosiaali- ja terveyspalveluissa, muutamia oli myös kaupunkiympäristön palvelualueella ja Tampereen Vedellä. Lisäksi toteutui seitsemän 15-17-vuotiaille nuorille tarkoitettua kesäharjoittelua.

Tampereen kaupungin kesätyöpaikkojen hakuaika on 18.1.–14.2.2021. Kaupunki tarjoaa nyt 540 kesätyöpaikkaa. Suurin osa kesätöistä sijoittuu tänäkin vuonna sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen: lähihoitaja, laitoshuoltajia, kesäavustajia ja -ohjaajia, sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä…

– Tarjoamme tulevana kesänä 211 kappaletta kunta-alan ”tutustu työelämään ja tienaa” -mallin mukaista kesäharjoittelupaikkaa 15-17-vuotiaille nuorille. Suurimman osan paikoista saavat ne nuoret, jotka tulivat valituksi viime kesänä harjoitteluihin, mutta peruuntuivat pandemian vuoksi, henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen sanoo.

– Olimme ehtineet valita kaikki kesätyöntekijämme kesälle 2020, kun pandemia iski. Pitkälle kevääseen elimme suuressa epävarmuudessa siitä, pääsemmekö avaamaan portteja koko kesänä. Kun huvittelukausi sitten pääsi alkamaan, pystyimme työllistämään lähes kaikki alkuvuodesta palkkaamamme työntekijät, Särkänniemen operatiivinen johtaja Tiia Ojansivu muistelee.

Särkänniemen kesätyöpaikkojen haku vuodelle 2021 on käynnissä. Särkänniemi palkkaa tänäkin kesänä reilu 400 kesätyöntekijää erilaisiin asiakaspalvelutehtäviin Huvipuistoon, Koiramäen eläinpuistoon ja Näsinneulan ravintoloihin.

– Tarjoamme joustavasti kesätyötä joko koko sesongiksi tai lyhemmäksi ajaksi ja erilaisia työsopimuksia, jolloin mahdollisimman moni voisi saada kesätyön Särkänniemessä, Ojansivu määrittelee.

Pirkanmaan Osuuskauppa otti kesäksi 2020 noin 550 kesätyöntekijää, mikä oli 100 henkilöä enemmän kuin edellisenä kesänä.

– Kaikkien työt eivät alkaneet ihan alkuperäisen aikataulun mukaan vaan siirtyivät alkamaan hieman myöhemmin keväällä tai alkukesästä. Pienellä osalla kesätyöntekijöistä toimipaikka saattoi vaihtua sovitusta, mutta tämäkin muutos saatiin hyvin sovittua heidän kanssaan, POK:n ihmiset ja kulttuuri -johtaja Sari Pelli kertoo edellisestä sesongista.

POK:n kesätyöntekijähaku on käynnissä 14.2. asti. Se työllistää tänä suvena noin 400 kesätyöntekijää. Tutustu ja tienaa -harjoittelun hakuaika on 1.-21.3. ja se työllistää noin 800 14-17-vuotiasta harjoittelijaa.

Kauppakamarin arvio kesätöistä

Sjölund: Voi pysyä ennallaan

Apulaisjohtaja Markus Sjölund Tampereen kauppakamarista sanoo, että normaalissa maailmantilanteessa kauppakamari arvioisi jäsenyrityksistään löytyvän noin 4000–5000 kesätyöpaikkaa, mutta koronan keskellä on vaikea sanoa, millainen määrä tulee tänä kesänä hakuun.

– Pikagallup kauppakamarin teollisuus-, kaupan ja osaamis- sekä työelämävaliokuntien jäsenyrityksille antaa kuvan, että aloilla, joilla kysyntä ei ole merkittävästi romahtanut, tarvitaan kesätyöntekijöitä entiseen malliin. Yrityskohtaisesti jotkut kaupan ja teollisuuden yritykset saattavat palkata jopa hiukan viime vuosia enemmän, Sjölund välittää viestin kentältä.

Hän nostaa erikseen esiin matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-alan, joka on perinteisesti ollut tärkeä nuorten työllistäjä, mutta nyt se suurin kysymysmerkki.

– Toimiala on rajoitustoimenpiteiden kohteena ja siellä on pitkiä lomautuksia. Toisaalta viime kesä meni rajoitusten päätyttyä hyvin ja Tampere on kotimaanmatkailussa voittajia, joten jos tilanne on kesällä parempi eikä alaan kohdistu rajoituksia, niin työvoimaa varmasti tarvitaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut