"Kauppakeskukset ovat loistavia äänestyspaikkoja" – Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Kirsti Asunta kertoo, miten Tampere varautuu kuntavaaleihin koronan keskellä

Hervannassa sijaitseva Kauppakeskus Duo on yksi uusista ennakkoäänestyspaikoista, Kirsti Asunta kertoo. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Suomi valmistautuu huhtikuussa pidettäviin kuntavaaleihin poikkeuksellisissa olosuhteissa ja hieman totutusta poikkeavin järjestelyin. Vielä ei kukaan voi tietää, millainen koronapandemiatilanne on huhtikuussa, mutta keskusvaalilautakunnat ovat jo tehneet joitakin muutoksia oikeusministeriön suositusten mukaan.

Suurin muutos on se, että oppilaitokset eivät nyt ole ennakkoäänestyspaikkoja, mutta kauppakeskuksia on mukana entisen kuuden sijasta yhdeksän.

– Tampereen yliopiston sekä ammattikorkeakoulun äänestyspaikat ovat poissa listalta oppilaitosten omasta ilmoituksesta ja kauppakeskukset on otettu niiden tilalle luontaisesti pitkien aukiolojensa, hyvän saavutettavuutensa ja väljät järjestelyt mahdollistavien tilojensa takia, Tampereen keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Kirsti Asunta kertoo.

Ehdotuksessa varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoista on vain pieniä muutoksia totuttuun, mutta muutokset eivät liity koronatilanteeseen.

Äänestyspaikat täytyy päättää hyvissä ajoin, sillä ne pitää voida merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) 29. tammikuuta mennessä.

Oikeusministeriön lokakuussa 2020 kunnille lähettämässä kirjeessä todetaan, että kunta voi harkita yleisen ennakkoäänestyspaikan ja vaalipäivän äänestyspaikan äänestystilan sijoittamista ulkotilaan, mikä tarkoittaa käytännössä telttaa.

Kirsti Asunta sanoo, että Tampereen keskusvaalilautakunta on vielä toistaiseksi lähtenyt siitä, että äänestys voidaan järjestää sisätiloissa.

Oikeusministeriö muistuttaa myös, että vaalivirkailijoita pitää rekrytoida riittävästi.

– Virkailijoita tarvitaan normaalia enemmän mahdollisten koronasairastumisten ja karanteenien takia, mutta myös äänestyspaikoissa resursseja tarvitaan tänä vuonna tavallisten tehtävien hoitamisten lisäksi muun muassa jonojen ja turvavälien ohjaukseen, Asunta muistuttaa.

Oikeusministeriö antaa myöhemmin, yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa, tarkempia suosituksia siitä, minkälaisia suojavarusteita (esimerkiksi kasvomaskit) vaalivirkailijoiden tulisi mahdollisesti käyttää, miten äänestyspaikat tulisi varustella (ohjeet äänestäjille, äänestyskoppien sijoittelu riittävän etäälle toisistaan, käsidesimahdollisuus, tarvittaessa vaalitoimitsijan ja äänestäjän välissä muovipleksi) ja mitä seikkoja koti- ja laitosäänestysten toimittamisessa tulee ottaa huomioon.

Uudet ennakkoäänestyspaikat Tampereella

Keskusvirastotalo

Pääkirjasto Metso

Kaukajärven kirjasto

Kämmenniemen kirjasto

Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo

Nekalan palvelukeskus

Pappilanpuiston palvelukeskus

Pispan palvelukeskus

Pohjolan palvelukeskus

Kauppakeskus Duo Hervanta

Kauppakeskus Ratina

Kauppakeskus Tullintori

Kauppakeskus Westeri Tesoma

Linnainmaan Citymarket

Turtolan Citymarket

Kalevan Prisma

Koivistonkylän Prisma

Lielahden Prisma

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus

Ennakkoäänestys järjestetään 7.-13.4.

Varsinainen vaalipäivä on 18.4.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut