Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irakilaiset turvapaikanhakijat ohittivat venäläiset Suomen kansalaisuuden hakemisessa – Migri: Oleskelulupaa haetaan eniten työn takia

Koronaepidemia laski viime vuonna Suomeen muuttavien oleskelulupahakemuksia, mutta tänne muuttavien määrä ei kuitenkaan pudonnut yhtä paljon.

Suomeen muutetaan ulkomailta yleisimmin työn, perheen ja opiskelun takia. Maahanmuuttovirasto (Migri) myönsi viime vuonna 20 757 ensimmäistä oleskelulupaa. Edellisvuonna määrä oli 25 412. Päätösten määrä ei laskenut yhtä paljon kuin hakemusten määrä.

Työn perusteella myönnettiin viime vuonna 8 508 ensimmäistä oleskelulupaa. Vuonna 2019 niitä myönnettiin 9 461.

Kun mukaan lasketaan kausityötodistuksella töihin saapuvat työntekijät, työn perusteella myönnettiin yhteensä 20 117 lupaa, mikä oli noin 700 enemmän kuin edellisvuonna.

Perhesiteen perusteella myönnettiin 8 592 oleskelulupaa, mikä oli runsaat puolitoista tuhatta vähemmän kuin 2019.

Opiskelua varten myönnetyt oleskeluluvat vähenivät kahdella tuhannella. Niitä myönnettiin 3 225.

Työ oli jo toista vuotta suosituin syy hakea oleskelulupaa Suomeen.

– Ennakoimme työperusteisen maahanmuuton kasvavan tulevaisuudessa ja sen takia on tärkeää, että oleskelulupien käsittely on sujuvaa, kertoo tiedotteessa Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen.

Hieman yli puolet työn perusteella tehdyistä ensimmäisistä oleskelulupahakemuksista koski työntekijän oleskelulupaa, johon sisältyy ennen Maahanmuuttoviraston päätöstä te-toimiston saatavuusharkinta

Erityisasiantuntijoiden oleskelulupahakemusten määrä puolittui toissa vuodesta.

– Yksi tämän vuoden tavoitteista on, että saavutamme erityisasiantuntijoiden, startup-yrittäjien ja heidän perheenjäsenten luvissa kahden viikon käsittelyajan. Viime vuonna erityisasiantuntijoiden ensimmäisten lupien käsittelyajan mediaani oli 14 päivää, joten olemme päässeet hyvään alkuun, mutta työtä on vielä tehtävänä, kertoo Kähkönen.

Eniten kansalaisuushakemuksia jättivät viime vuonna irakilaiset, lähes 1 900. Vuosien ajan suurin Suomen kansalaisuutta hakenut ryhmä on ollut Venäjän kansalaiset.

– Suomen kansalaisuutta hakevat nyt erityisesti vuonna 2015 syksyllä saapuneet, kansainvälistä suojelua saaneet turvapaikanhakija, kertoo Maahanmuuttoviraston lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen.

Kansainvälistä suojelua saaneen täytyy asua Suomessa neljä vuotta ennen kuin hän voi saada kansalaisuuden

Suomen kansalaisuus myönnettiin viime vuonna yhteensä 8 744 henkilölle ja pysyvä oleskelulupa 11 491 henkilölle.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä jäi viime vuonna pieneksi. Turvapaikkahakemuksia jätettiin yhteensä 3 209, mikä oli yli tuhat vähemmän kuin edellisvuonna.

Ison-Britannian kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä ovat viime lokakuusta alkaen voineet hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta.

Viime vuonna britit ja heidän perheenjäsenensä jättivät 1 737 hakemusta brexitin mukaisesta oleskeluoikeudesta.

Britit ja heidän perheenjäsenensä voivat hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta syyskuun loppuun asti, jos he ovat rekisteröineet oleskeluoikeutensa EU-kansalaisena tai EU-kansalaisen perheenjäsenenä. Tänä vuonna Suomeen muuttavat britit tarvitsevat oleskeluluvan.