Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kangasala saa Arboretumin – "Täällä kävi Business Kangasalan väkeä ja he innostuivat näkemästään"

Naapurit: Erkki ja Leila Frickin puutarha Liuksialassa avataan myös yleisölle.

Kangasalla aukeaa ensi kesänä Arboretum Frick. Liuksialassa sijaitsevaa arboretumia ylläpitävät Erkki ja Leila Frick. Tähän asti se on ollut Frickien ”salainen puutarha”, jonne on päässyt ainoastaan omistajien kutsumana.

– Olen visualisti ja yritin tehdä viihtyisän ja kauniin ympäristön perheelle, Erkki Frick kertoo.

– Pidän ruumiillisen työn tekemisestä. On kivaa ja motivoivaa jakaa puutarhan kauneus muillekin ja kun positiivista palautetta tulee, se innostaa lisää.

Vuosien varrella arboretumissa vierailleet ovat pyytäneet, että se avattaisiin laajemmalle yleisölle. Frickit ovat perinteisesti pitäneet arboretumissa juhlat kesäkuussa alppiruusujen kukkimisaikaan. Viime kesänä koronan takia tapahtuma järjestettiin avoimien ovien periaatteella ja Frickit kutsuivat paikalle ystäviään ja kehottivat heitä ottamaan ystävänsäkin mukaan.

– Silloin täällä kävi Business Kangasalan väkeä ja he innostuivat näkemästään, Frick kertoo.

He saivat myös Frickin innostettua ja Arboretum Frick onkin ensi kesänä auki torstaisin ja sunnuntaisin. Kaksi päivää viikossa neljä tuntia on sopiva määrä siksi, ettei hanke tule liian raskaaksi. Puutarhassa ei työskentele ulkopuolisia työntekijöitä.

Olen vanha suunnistaja ja maailmalla rastipisteitä ovat olleet eri arboretumit.

Arboretum Frick sijaitsee Frickien 3,2 hehtaarin kotitontilla. Tilan nimi on Liuksialan kansakoulu, sillä paikalle rakennettiin koulu vuonna 1909. Se kuitenkin paloi vuonna 1927 ja uusi koulu rakennettiin puolen kilometrin päähän. Nykyinen rakennus on vuodelta 1937, mutta piharakennukset ovat alkuperäiset. Kun Frickit ostivat tilan, talo oli huonossa kunnossa, piha ja metsä risukkojen valtaama viidakko.

Arboretum on lohkottu kartalla 14 eri alueeseen.

– Aina, kun istutan uuden puun tai pensaan, kirjaan sen koneelle, jolloin jälkipolvetkin löytävät, missä ne ovat, Frick kertoo.

Puutarhassa on erilliset maisema- ja metsäpuutarha-alueet. Frick sanoo, ettei hän ole kovin hyvä kasvitietäjä – tärkeintä on kauneus ja oikea kasvi oikealle paikalle.

– Niitä pitää olla paljon, mutta pääasia on kauneus.

Inspiraatiota Frick on hakenut ympäri maailmaa.

– Olen vanha suunnistaja ja maailmalla rastipisteitä ovat olleet eri arboretumit.

Frick on kulkenut puutarhoissa ja arboretumeissa muistilehtiö mukanaan. Siihen hän on kirjannut näkemäänsä ja aina jotain jää hautumaan mieleen. Kun inspiraatio sitten tulee, Frick alkaa toteuttaa sitä heti, ettei inspiraatio katoa.

Frickin arboretumissa on noin 250 eri puulajia ja -lajiketta. Pensaslajeja ja -lajikkeita on noin 300. Erkki Frick kertoo, että erilaisten lajien kasvattaminen on onnistunut yllättävän hyvin. Osa lajeista on kuitenkin niin sanotusti äärirajoillaan. Yksi tällainen on mammuttipetäjä, jonka kävyn Frick sai Yosemiten kansallispuistosta Kaliforniasta. Frickin onnistui saada mammuttipetäjän kävystä siemenet irti ja ne lähtivät itämäänkin. Mammuttipetäjät ovat olleet ulkona jo kaksi talvea.

– Eihän sitä tiedä, jos ei kokeile, Frick kertoo istutusfilosofiastaan.

– Eikä se ole niin vakavaa, vaikkei onnistuisikaan.

Ovet avautuvat yleisölle ensimmäisen kerran sunnuntaina 16. toukokuuta. Silloin tuskin kuitenkaan vietetään avajaisia, sillä arboretum on kauneimmillaan vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen, kun alppiruusut kukkivat.

– Niitä on yli 800, niin silloin tämä on kukkamerta koko metsä, Frick kertoo.

– Kesäkuun 15. päivän tienoilla voi olla, että pidetään rhodojen kukintajuhlan merkeissä avajaiset, arvelee Frick