Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stuk varoittaa radonin pikamittausten kauppaajista – "Ihmisille tehty arvioita keuhkosyövästä ja väitetty kodin olevan asumiskiellossa"

Säteilyturvakeskus tiedottaa, että sen nimi on liitetty harhaanjohtavaan radonmittausten markkinointiin.

Syksyllä ja talvella on myyty epäluotettavia kotien radonmittauksia ja myynnissä on käytetty luvatta hyväksi Säteilyturvakeskuksen (Stuk) nimeä.

Stukin ylitarkastaja Tuukka Turtiainen kertoo tiedotteessa, että ilmoituksia päällekäyvästä ja harhaanjohtavasta radonmittausten markkinoinnista on tullut niin kansalaisilta kuin terveydensuojeluviranomaisiltakin.

Ilmoituksia on tullut eri puolilta Suomea, joten kyseessä ei ole paikallinen ilmiö.

Luotettavan pitkäkestoisen mittauksen sijaan kotien radonpitoisuutta on yritetty selvittää nopeilla pikamittauksilla. Radonpitoisuutta on mitattu hyvin lyhyen aikaa, jopa alle tunnin tai pari päivää.

Mittausten perusteella ihmisille on annettu korjaussuosituksia, laadittu keuhkosyöpäarvioita ja jopa ilmoitettu, että koti on ”käytännössä asumiskiellossa”. Stuk painottaa, että sillä ei ole mitään tekemistä tällaisen myynnin kanssa.

Tuukka Turtiainen muistuttaa, että Suomessa toimii radonmittauksia luotettavasti tekeviä yrityksiä, joiden mittausmenetelmät ovat Stukin hyväksymiä. Yritykset, joista on nyt tehty ilmoituksia eivät kuulu näihin eivätkä ne ole hakeneet radonmittauksilleen Stukin hyväksyntää.

Pikamittaukset eivät anna luotettavaa tietoa asuntojen radonista, Turtiainen korostaa.

– Radioaktiivisen radonin aiheuttama haitta terveydelle riippuu pitkän aikavälin keskiarvosta, hän toteaa.

Radonpitoisuudesta saa luotettavan tiedon vain mittauksella, joka kestää vähintään kaksi kuukautta ja tehdään syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana.

Vaatimukset perustuvat Stukin tekemään tutkimukseen suomalaisissa asunnoissa sekä kansainvälisiin suosituksiin.

Radonpitoisuus vaihtelee asunnossa vuorokauden sisällä ja päivästä toiseen.

Pitoisuuteen vaikuttaa muun muassa sisä- ja ulkoilman välinen lämpötilaero, maaperän kosteus, sademäärä, tuulen suunta, ilmanvaihtokoneen käyttö, raitisilmaventtiilien säädöt sekä tuulettaminen.

Minimi- ja maksimipitoisuuden välinen ero voi hyvinkin olla kymmenkertainen. Nopea mittaus voi siten antaa tulokseksi liian suuren tai liian pienen radonpitoisuuden.

Asuntojen ja muiden oleskelutilojen sisäilman terveellisyyttä, myös radonpitoisuutta, valvovat kuntien terveydensuojeluviranomaiset. Työntekijöiden radonaltistumisen valvonnasta vastaa Stuk. Ainoastaan nämä viranomaiset voivat antaa kehotuksia radonhaitan poistamiseksi.

Stukin hyväksymät radonmittaukset