Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereen uusi asemakeskus on askeleen lähempänä toteutumista – Itsenäisyydenkadun uuden alikulkusillan tekeminen voi alkaa jo ensi vuonna

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina Itsenäisyydenkadun alikulkusillan toteuttamissopimuksen sillä ehdolla, että kaupunginvaltuusto hyväksyy sopimuksen mukaisen 18,3 miljoonan euron kaupungin rahoitusosuuden. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa 22. helmikuuta.

Tulevassa asemakeskushankkeessa uudistetaan ensin Itsenäisyydenkadun alikulkusilta ja perusparannetaan henkilöratapiha. Nämä tehdään samanaikaisesti, sillä ne kytkeytyvät rakennusteknisesti toisiinsa ja mahdollistavat yhdessä Itsenäisyydenkadun alikulkusillan muutoksen tasokkaaksi matkaterminaaliksi. Kaupungin intressi olla mukana hankkeessa on juuri alikulkusillan uusimisen yhteydessä rakennettavan uuden matkaterminaalin toteuttaminen.

Itsenäisyydenkadun alikulkusillan ja uuden matkaterminaalin toteuttamisesta vastaavat Väylävirasto, Tampereen kaupunki ja VR Yhtymä Oy. Henkilöratapiha-hankkeen toteuttajana on Väylävirasto. Toteutussopimuksella sovitaan osapuolien kustannusjaosta ja yhteistyömenettelyistä hankkeessa. Sopimuksessa esitetyt ratkaisut perustuvat asemakeskuksen yleissuunnitelmaan, joka valmistui ja hyväksyttiin osapuolien kesken joulukuussa 2019.

Toteuttamissopimuksella Väylävirasto, kaupunki ja VR Yhtymä Oy sitoutuvat Itsenäisyydenkadun alikulkusillan uusimiseen matkaterminaaliksi ja siihen liittyvien muiden töiden rakentamiseen yhdessä rahoitettuna hankkeena. Sopimuksella kaupunki ja VR valtuuttavat myös Väyläviraston toimimaan hankkeen rakennuttajana ja tilaajana.

Matkaterminaali toteutetaan yhdistämällä nykyinen Itsenäisyydenkadun alikulkusilta ja vanha asematunneli yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, josta on suora pääsy junien laiturialueelle. Henkilöratapihalle tehdään muun muassa kolmas henkilöliikenteen välilaituri ja uusitaan Itsenäisyydenkadun rautatiesilta. Ratikalle toteutetaan matkaterminaaliin pysäkki, mikä helpottaa matkailijoiden kulkua asemalle. Itsenäisyydenkadun tunneliin on jo rakennettu suojatunneli varmistamaan ratikan häiriötön kulkeminen rakentamisen aikana.

Itsenäisyydenkadun alikulkusillan uusiminen aloitetaan rakentamissuunnittelulla tänä vuonna. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2022. Tavoitteena on, että matkaterminaali valmistuu vuonna 2026.

Itsenäisyydenkadun alikulkusillan uudistamisen toteutuskustannusten arvioidaan olevan noin 47 miljoonaa euroa. Tampereen kaupungin osuus kustannuksista on 38,9 prosenttia, kuitenkin enintään 18,3 miljoonaa euroa. Väyläviraston osuus kustannuksista on 55,8 prosenttia ja enintään 26,2 miljoonaa euroa ja VR Yhtymä Oy:n osuus kustannuksista on 5,3 prosenttia ja enintään 2,5 miljoonaa euroa.