Jalkautumisia | Saunan lämpöä ja kirpaisevaa vettä arjen keskellä – "Talven järvivesi on hyvin kivuliaan tuntuista"

Juttusarja alkaa: Keskiviikkoinen ilta yleisessä talviuintisaunassa keräsi marraskuussa lauteille Hervannassa.

Kello viisi illalla saunan lauteet rupeavat hiljalleen täyttymään saunojista.

Hämärässä saunassa kiukaan oranssi liekki loimuaa lämpöä, ja yksi saunojista kaataa kuumille kiville vettä kauhasta. Puulämmitteisen kiukaan kipinöiden napsunta luo rauhallisen tunnelman.

Saunan ovi aukeaa ja kaksi saunojaa nousee istumaan lauteille tultuaan uimasta.

– Käyn talvisin saunomassa ja uimassa säännöllisesti, kertoo toinen juuri lauteille noussut saunoja Zhongwei Xu.

Löylyistä on nauttimassa eri ikäisiä ihmisiä. Myös nuoria kiinnostaa talvisaunominen ja -uiminen.

Suolijärven saunalla toimiva saunayrittäjä Kari Virtanen kertoo, että nuorten keskuudessa saunominen on tullut yhä suositummaksi harrastukseksi.

Talven järvivesi on hyvin kivuliaan tuntuista.

Varsinkin Hervannan alueen opiskelijat ovat löytäneet helposti Suolijärven löylyjen lämpöön.

Vaikka saunalla käy viikoittain vakiosaunojia, käy heidän lisäksi usein myös ensikertalaisia.

Syksyllä Tampereelle muuttaneet Iida Niskanen ja Jenna Rautio ovat tulleet ensimmäistä kertaa tutustumaan Suomen saunapääkaupungin antiin.

Virtanen kertoo tutustuneen ja jutelleensa saunalla käyville asiakkaille, joita onkin käynyt tähän mennessä vierailemassa jo yli 40 eri maasta Suomen lisäksi.

Koronaviruksen vuoksi turisteja ei ole käynyt samaan tahtiin kuin aiemmin, vaan asiakaskunta on tällä hetkellä painottunut enemmän paikallisiin ihmisiin.

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen laudepaikat piti marraskuussa varata etukäteen, ja saunalla noudatetaan turvavälejä.

Saunominen on silti säilyttänyt suosionsa poikkeusoloissakin.

– Sunnuntai on viikon suosituin saunapäivä. Nyt keskiviikolle oli jäänyt muutama vapaa laudepaikka, mutta muuten täällä on tänään täyttä joka saunavuorolla, kertoo Virtanen.

Aiemmin saunalla vastaan tullut saunoja Zhongwei Xu nousee puisia portaita ylös järveltä löylyjen väliseltä uimareissulta, ja suuntaa kohti ylimpänä sijaitsevaa pientä saunaa. Saunayrittäjä Virtanen huikkaa hänelle, että saunaan voisi käydä lisäämässä puita.

– Talven järvivesi on hyvin kivuliaan tuntuista, naurahtaa Zhongwei ja jatkaa matkaansa yläsaunalle lisäämään puita kiukaaseen.

Jalkautumisia

Mitä: Yleinen talviuintisauna

Missä: Suolijärven sauna Hervannassa

Milloin: Keskiviikkoilta marraskuussa (Suolijärven yleinen talviuintisauna jäi tauolle toistaiseksi 2.12. alkaen koronan takia)

Voionmaan koulutuskeskuksen journalistiopiskelijat jalkautuivat vuoden 2020 lopussa koronasyksyn tamperelaiseen tapahtumatarjontaan ja kaupunkikulttuuriin

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut