Alaikäiset lapset varastivat rekisterikilpiä – Poliisilta muistutus vanhemmille: "Lapsikin on korvausvastuussa teoistaan"

Myös lapsi on korvausvastuussa teoistaan. Asiasta huomauttaa Sisä-Suomen poliisi tiedotteessaan, joka on laadittu sen jälkeen kun poliisille kävi selväksi, että taannoin varastetut rekisterikilvet päätyivät alle 10-vuotiaiden lasten haltuun tapahtumasta todistavan kameratallenteen perusteella.

– Poliisi haluaa muistuttaa kaikkia vanhempia ja lasten läheisiä siitä, että pienetkin lapset saattavat ajattelemattomuuttaan vahingoittaa toisen omaisuutta, tiedotteessa huomautetaan.

Alle 15-vuotiaan rikolliseen tekoon epäillyn asiaa ei käsitellä oikeudessa eikä hänelle tuomita rangaistusta.

– Alle 15-vuotiasta rikolliseen tekoon epäiltyä koskee kuitenkin korvausvelvollisuus, hän joutuu korvaamaan rikoksella aiheuttamansa vahingon. Jokaiseen lapsen tekemään rikokseen olisi hyvä päästä puuttumaan heti, jotta lapsi itsekin ymmärtää, että hänen tekonsa ei ole ollut vain pieni "hauska ja jännä juttu", poliisi huomauttaa.

Alle 15-vuotiaana tehdystä epäillystä rikollisesta teosta tehdään rikosilmoitus sekä lastensuojeluilmoitus. Kun alle 15-vuotiaan epäillään syyllistyneen rikolliseen tekoon, toimitetaan tarvittaessa esitutkinta sen selvittämiseksi, onko 15 vuotta täyttänyt ollut osallisena teossa.

Lisäksi esitutkinnassa selvitetään asianomistajan mahdolliset korvausvaatimukset sekä pyritään palauttamaan menetetty omaisuus takaisin omistajalleen.

– Nuoren elämäntilannetta käsitellään myös yhdessä sosiaaliviranomaisten ja poliisin avulla ankkuritoiminnan kautta. Ankkuritoiminnan tarkoituksena on varhaisen vaiheen nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja rikosten ennalta ehkäiseminen. Moniammatillinen tiimi tapaa nuoren ja hänen huoltajansa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta voidaan tukea tarkoituksenmukaisesti ja tarvittaessa ohjata oikean avun tai tuen piiriin, poliisi kertoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut