Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Kuuntelen laidasta laitaan death metallia ja eurodancea ja iskelmää" – Joel Slotte on Vuoden nuori taiteilija 2021

Vuoden nuori taiteilija on kuvataiteilija Joel Slotte. Slotte on syntynyt vuonna 1987 Kokkolassa. Hän on opiskellut Pohjoismaisessa taidekoulussa 2007–2009 ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016.

Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju kertoi asiantuntijaraadin kiinnittäneen huomionsa Slotteen jo muutamana aikaisempana vuonna.

Slotte saa töihinsä inspiraatiota muun muassa kotiseutunsa Kokkolan luonnosta ja keskusteluista ystävien kanssa.

– Sellaiset yksinäiset metsässä kävelyt ja muuten vaan oleilu ja hengailu ja päämäärätön haahuilu. Sellaisilla retkillä tulee kiinnitettyä huomiota, Slotte kertoo.

Muun muassa julkistustilaisuudessa esillä ollut teos sai inspiraationsa kokkolalaisen rannan edustalla olleesta kangasmetsästä. Kesähelteellä metsä oli niin kuiva, että se ratisi.

Slotten teoksissa näkyy myös hevibändien paitoja. Slotte kuitenkin sanoo, ettei se kerro koko totuutta hänen musiikkimaustaan.

– Kuuntelen laidasta laitaan death metallia ja eurodancea ja iskelmää, Slotte kertoo.

– Nämä hevimetallipaidat on teini-iän kuvastoa ja tykkään siitä estetiikasta.

Slotte käyttää teoksissaan mallina ystäviään ja itseään, vaikkei häntä aina kuvista tunnista. Ystävät eivät kuitenkaan ole kyllästyneet mallina olemiseen.

– Päinvastoin, he ovat aika innoissaan. Olen itse ollut se, joka enemmän huolehtii, että onko heillä kivaa, Slotte sanoo.

– Haluan varmistaa, että se on mukava kokemus heille ja varmistaa, että he tietävät, missä yhteydessä heitä käytetään.

Vuoden nuoreksi taiteilija saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin, mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa ja Vaasan museoihin kuuluvassa Tikanojan taidekodissa sekä näyttelyjulkaisun. Vuoden nuori taiteilija on valittu vuodesta 1984 alkaen.