Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Nyt kun eletään aikaa, jolloin kunniakansalaisia keskuudessamme on...” – Lotta Svärdin perustamisesta tulee täyteen 100 vuotta

Näkökulma: Lotta Svärd -järjestön perustamisesta on tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuotta varjostaa koronapandemia.

Lotta Svärd -järjestön perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Vuosina 1921–1944 toimineen ja Moskovan välirauhasopimuksen myötä kielletyn järjestön perinnettä jatkavat nykyään lottaperinnejärjestöt.

Pirkanmaan lottaperinne ry:n puheenjohtaja Sofia Vikman kertoo, että merkkivuotta juhlistetaan erilaisilla tapahtumilla. Koronaepidemian vuoksi tapahtumat painottuvat syksyyn, mutta vuotta juhlistetaan myös verkossa.

– Korona on vaikuttanut ja vaikuttaa varmasti jatkossakin, mutta poikkeuksellinen tilanne ei muuta sitä kaikkein tärkeintä asiaa eli kiitollisuutta, jota jokainen meistä voi lotille osoittaa, Vikman sanoo.

Lotta Svärd -säätiön kampanjassa kuka tahansa voi jättää lotille ja pikkulotille terveisiä verkossa. Niitä julkaistaan netissä, mutta myös toimitetaan lotille henkilökohtaisesti.

– Pandemia on lisännyt monen lotan ja pikkulotan kokemaa yksinäisyyttä. Tervehdykset tai puhelinsoitto voivat pelastaa yksinäisen ihmisen päivän.

Sivuilla on myös lottagalleria, johon kerätään lakkautetussa lottajärjestössä lottina ja pikkulottina toimineiden tarinoita.

Pandemia on lisännyt monen lotan kokemaa yksinäisyyttä.

Lotta Svärd -järjestöön kuului enimmillään noin 240 000 naista. Vikman kertoo, että talvisodan päättyessä 1940 Tampereella toimi aktiivisesti noin 2000 lottaa.

– Tampereella esimerkiksi sodanaikaista ilmavalvontaa hoitivat lotat, Vikman sanoo.

Ilmavalvontaa hoidettiin Pyynikin näkötornissa.

– Se oli vastuullista toimintaa, jossa piti nopeasti ilmoittaa ilmatorjuntaan, jos näkyi viholliskoneita.

Lottien, kuten myös muiden sotiemme veteraanien keski-ikä on korkea.

– Nuorimmat rintamalotat alkavat olla jo lähemmäs 100-vuotiaita ja pikkulotatkin yli 90. Heidän joukkonsa ei ole hirveän suuri ja he ovat kunniajäseniä. Pirkanmaan lottaperinne on perustettu rintamalla olleiden lottien aloitteesta jatkamaan heidän työtään.

– Nyt kun eletään aikaa, jolloin kunniakansalaisia keskuudessamme on, niin nyt on meidän vuoromme kiittää ja huolehtia. Meidänkin toiminnassa huolehtiminen näkyy keskeisesti.

Lottaperinne-yhdistykset muun muassa tarjoavat avokuntoutusta lotille ja pikkulotille.

Yhdistysten tehtävä on vaalia ja välittää lottien perintöä.

– Tulevaisuudessa yhä useammalta nuorelta puuttuu henkilökohtainen kosketus sota-aikaan esimerkiksi isovanhempien kertomusten kautta. On edelleen tärkeä huolehtia, että nuoret tietävät millaisin uhrauksin Suomea on puolustettu ja miksi sitä kannattaa jatkossakin puolustaa.