Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ylöjärven kaupunginhallitus teki poliisille tutkintapyynnön johtamisselvityksen aineiston vuotamisesta – kaupunki avaa nyt selvityksen taustoja

Ylöjärven kaupunki kertoo verkkosivuillaan julkaistussa tiedotteessa johtamisselvityksen taustoja.

Selvityksen lähtökohtana olivat kaupungin mukaan kaupunginhallituksen tietoon tulleet vakavat huolenaiheet työilmapiiristä ja työturvallisuudesta kaupungin ylimmässä johdossa ja kaupungintalolla. Kaupunginhallitus päätti käynnistää kaupungin ylintä johtoa koskevan johtamisselvityksen syksyllä 2020.

– Selvityksen taustoista ja tavoitteista on julkisuudessa tehty erilaisia tulkintoja ja jopa puhuttu erilaisista tarkoitushakuisuuksista. Selvityksen lopputulos, johtopäätökset ja seuraukset eivät kuitenkaan ole olleet ennalta kenenkään tiedossa, Ylöjärven kaupungin tiedotteessa todetaan.

Selvityksen toteutti marras-joulukuussa 2020 ulkopuolinen asiantuntijataho Työterveyslaitos. Tuloksena selvisi vakavia johtamiseen liittyviä asioita ja epäkohtia.

– Niiden valossa kaupunginhallituksen huolenaiheet osoittautuivat aiheellisiksi ja selvityksen toteuttaminen välttämättömäksi, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Selvityksen kohteena oli kaupungin ylin johto. Selvitykseen haastateltiin kaikkiaan 33:a henkilöä: nykyisiä ja aiempia johtavia viranhaltijoita sekä nykyisiä luottamushenkilöitä (kaupunginhallituksen jäseniä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto).

Selvitystyön johtopäätöksissä todetaan, että johtamisen muutos on tarpeen. Työ- ja johtamiskulttuuria tulisi kehittää asiantuntijuutta, kokeilua ja uskallusta lisäten. Kehitystyön painopisteiksi nousevat työntekoa tukeva johtaminen, avoin vuorovaikutus ja tiedonkulku. Konkreettisina asioina mainitaan muun muassa kaupungin johtoryhmätyöskentelyn kehittäminen, tiedonkulun kehittäminen ja avoimuuden lisääminen johtoryhmän ja kaupunginhallituksen jäsenten välillä, henkilöstön työhyvinvointikyselyn tulosten käsittelyn kehittäminen sekä epäasiallisen kohtelun nollatoleranssiin liittyvän toimintamallin kehittäminen.

Selvityksen tarkempaa sisältöä ei Ylöjärven kaupungin mukaan voida avata julkisuudessa. Työ- ja johtamiskulttuurin kehittäminen on kuitenkin jo aloitettu.

Ylöjärven kaupunginhallituksen jäsenet sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtajat tekivät maanantaina 11. tammikuuta kaupungin johtamisselvityksen aineistoa koskevan tutkintapyynnön poliisille. Tutkintapyyntö koskee luottamuksellisen, ainoastaan selvitysprosessiin osallistuneille tarkoitetun valmisteluaineiston tietojen vuotamista prosessin ulkopuolisille. Tutkintapyynnön takana on koko kaupunginhallitus sekä valtuuston puheenjohtajisto.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto irtisanoutui samana päivänä, kun johtamisselvitystä käsiteltiin kaupunginhallituksessa. Sorvanto jäi vuosilomalle 11. tammikuuta.

Kaupunginjohtajan viransijaisena toimii kaupunkirakennejohtaja Pauli Piiparinen.