Liito-orava lensi asuntoon, kilipukki tippui kaivoon, kissa karkasi eläinlääkäristä välikatolle – Pirkanmaan pelastuslaitos auttaa eläimiä selviämään erilaisista tilanteista – Tamperelainen listasi viime vuoden erikoisimpia tehtäviä

Hätääntynyt peura hyppäsi rivitalohuoneiston ikkunasta sisään asuntoon ja yritti ulos toisen ikkunan kautta, mutta kuoli saamiinsa vammoihin.

Tämä harvinainen tapaus sattui Urjalassa 13. tammikuuta kuluvana vuonna. Yleisimmät Pelastuslaitokselle tulevat eläimen pelastustehtävät liittyvät siihen, että sorkkaeläin tai koira on joutunut jäihin, lintu on jäänyt jonnekin jumiin tai lentänyt esimerkiksi marketiin eikä löydä ulos, kissa ei suostu tulemaan alas puusta tai hevonen on rojahtanut jonnekin kyljelleen eikä pääse ylös.

Yleistä on myös se, että tilanne on ohi, kun pelastushenkilöt tulevat hälytyspaikalle.

– Luonnoneläimen pelastamisen kohdalla on aina arvaamattomia puolia. Jos vaikka lintu on jäänyt johonkin kiinni ja me menemme tarpeeksi lähelle sitä, se lähtee tai ainakin yrittää lähteä karkuun väkisin pyristellen vaikka olisi vammautunutkin, vuosikymmeniä eläinpelastustehtäviä tehnyt paloesimies Matti Syrjä Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoo.

Parin viime viikon aikana Pirkanmaan pelastuslaitos on saanut runsaasti tehtäviä pelastaa eläin vedestä. Asiassa ei ole mitään ihmeellistä.

– Peurojen ja hirvien pelastamiset vesiltä korostuvat tilastoissa alkutalvesta ja keväisin, jolloin jäät ovat heikkoja. Talveen selkeästi liittyvä toinen pelastustehtävätyyppi näkyy vahvimmin huonojen ajo-olosuhteiden aikana, jolloin tapahtuu toisinaan eläinkuljetusajoneuvojen ja trailereiden ajautumisia ojaan. Se on lähes aina pelastuslaitoksen tehtävä, Matti Syrjä toteaa.

Suomen eläinsuojelulaki sanoo, että sairasta ja vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan.

– Pelastustoimen eettisissä periaatteissa ensimmäisenä ovat ihmiset ja sen jälkeen ympäristö, johon kuuluvat luonnoneläimet, Syrjä kertoo ja muistuttaa, että eläinten auttaminen ei ole yksin pelastusihmisten vaan meidän kaikkien tehtävä.

Oma turvallisuus ei kuitenkaan saa vaarantua, jos arvaamatonta eläintä yrittää pelastaa.

Pirkanmaan pelastuslaitoksella oli vuonna 2020 139 eläimen pelastustehtävää. Matti Syrjän mukaan määrä ei ole viime vuosina kasvanut eikä laskenut.

Epätavallisia pelastustehtäviä 2020

Kissa meni kellarin kautta ilmanvaihtohormiin ja jäi kiipeliin.

Asukas laittoi kissan parvekkeelle happea haukkaamaan. Parvekkeen oven lukkomekanismi meni rikki eikä ovea saanut enää avattua.

Pöllö oli takan hormissa.

Naakka joutui pienteollisuusrakennuksessa ikkunaruutujen väliin eikä päässyt omin avuin pois.

Siili juuttui kiinteistön ilmanvaihtokanavaan.

Ratikkatyömaalle oli tullut sorsa poikueen kera. Tehtävä oli ensin annettu poliisille, joka välitti tehtävän pelastustoimelle. Työmaan henkilöstö otti eläimet kiinni ja laittoi pahvilaatikkoon. Pelastuslaitos kuljetti eläimet Eteläpuistoon ja vapautti luontoon.

Fasaani isossa tyhjässä myymälähallissa.

Kauris joutui tyhjennettyyn Tammerkoskeen.

Orava jäi kiinni roskakoriin päästään.

Harakka meni Viinikankadulla ruokaravintolaan sisään.

Asuntoon lensi liito-orava, jota asukas ei saanut häädettyä itse.

Kilipukki tippui noin 7 metriä syvään vedettömään kaivoon.

Harakka kerrostalon rappukäytävässä.

Koira jäi hampaistaan kiinni häkkiinsä.

Kissa pääsi eläinlääkärin hoitohuoneessa karkuun ja piiloutui välikattoon.

Koira jäi käynnissä olleeseen autoon, kun ovet yllättäen lukkiutuivat. Avaimet sisällä, yhdet virtalukossa, toiset takakontissa laukussa.

Asukas laittoi koiran kylpyhuoneeseen. Koira puski ovenkahvaan siten, ettei ovea saanut auki ulkopuolelta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut