Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mistä heppa pormestariraviin, kysyvät SDP:n haastajat Tampereella – "Kaikki on mahdollista"

Kuntavaalit: Kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät lähtevät Tampereella etunenässä testaamaan SDP:n ennakoitua ykkösasemaa keväällä. Pormestariehdokas aiheuttaa puolueille vielä pohdintoja.

On kolme kuukautta ja kaksi päivää kuntavaaleihin, ja tässä vaiheessa kysymys Tampereen tulevasta pormestarista elää hyvin avoimena. SDP:n ehdokaslistalta uupuu vielä istuvan pormestarin Lauri Lylyn nimi, ja kolmesta haastajasta vain vihreillä on kuvio pormestariehdokkaan osalta selvillä.

– Pormestariehdokas julkistetaan lauantaina 23. päivä. Meillä on siihen useampi ehdokas, joista nimeäminen tapahtuu, kertoo Tampereen Vihreiden vaalipäällikkö Tuuli Tomperi.

Puolueella on ollut neuvoa-antava jäsenkysely pormestariehdokkaasta, jonka pohjalta Tampereen Vihreiden hallitus tekee nimeämisesityksen yleiskokoukselle.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten leirissä kysymys on kiperämpi. Perussuomalaisten pomomiehen Lassi Kalevan lausuntojen perusteella sekin on mahdollista, että puolue ei omaa ehdokastaan pormestarikilpailuun edes aseta.

– Kaikki on mahdollista. Asiasta ilmoitetaan myöhemmin, ajankohtaa ei ole vielä päätetty, Kaleva sanoo.

Samankaltainen tilanne on kokoomuksessa: ei ole vielä tiedossa, kuka pormestarikilpailuun lähtisi. Pirkanmaan Kokoomuksen poliittinen sihteeri Jouni Markkanen hakee hetken sanoja asiasta kysyttäessä.

– Asia etenee sisäisesti, emme lähde siitä vielä julkiseen keskusteluun. Meillä on olemassa laadukkaita vaihtoehtoja, Markkanen muotoilee.

Ennakkoarvio on kevään osalta, että SDP jyrää ykköspaikalle muun muassa pääministeri Sanna Marinin henkilökohtaisen äänimäärän ansiosta. Haastajilla on mietittynä teemoja, joilla ennakkoasetelma käännetään erilaiseksi.

– Meillä on erittäin vahva ehdokaslista jo nyt, ja siinä on hyvä kattaus sosiaali- ja terveysasioiden osaajia. Niitä Tampere tarvitsee ja sillä teemalla haastamme SDP:n tosissaan, vihreiden Tuuli Tomperi sanoo.

Perussuomalaisten Lassi Kaleva heittää puolestaan sekaan useamman kärkipuoluetta kritisoivan näkökulman: liian löysä taloudenpito, liian kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, liian paljon veronkorotuksia. Näitä asioita perussuomalaiset haluaa lähteä seuraavalla valtuustokaudella muokkaamaan.

– Me ajamme pitkäjänteistä linjaa sen suhteen, että tamperelaisten etu on kaikkein tärkein. Se tarkoittaa peruspalvelut kuntoon sekä vähemmän investointeja, Kaleva sanoo.

Talouspolitiikkaa kritisoi myös kokoomuksen Jouni Markkanen.

– Tuomme osaltamme lisää osaamista johtamiseen ja talousasioihin. Jo nykyisellä ehdokaslistalla on useampi näissä asioissa meritoitunut nimi, ja lisää näiden asioiden osaamista on listoille vielä tulossa. Päätavoitteena on se, että Tampere on mahdollisimman helppo kaupunki elää ja olla, Markkanen kertoo.

Turhan rankkaa vastakkainasettelua on tuskin tulevallakaan valtuustokaudella luvassa. Kaikki kolme kiittelevät Tampereelle ominaista yhteistyön henkeä, josta kertoi osaltaan viime kauden laaja puoluekoalitio.

– Yhteistyö on juurikin se juttu mikä tekee Tampereesta Suomen kakkoskeskuksen. Tämän asian ansiosta Turku jää meidän taaksemme, Jouni Markkanen sanoo.