Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lisää lähijunaseisakkeita, pyöräreittejä ja korkeaa rakentamista – Tampere päivitty kantakaupungin yleiskaavaa

Tampereen kantakaupungin yleiskaavaa on päivitetty. Ehdotus vaiheyleiskaavaksi on nähtävillä 15. helmikuuta asti.

Kaavatyön suunnittelualueeseen kuuluu Tampereen eteläinen osa, pohjoisessa rajana on Näsijärvi ja Näsijärven Hangaslahdesta alkaen alue rajautuu valtatie 9:ään. Ydinkeskustassa on voimassa erillinen strateginen yleiskaava.

Vaiheyleiskaavassa on päivitetty voimassa olevaa Tampereen kantakaupungin yleiskaavaa 2040. Kaavaehdotusta muutettiin yhdyskuntalautakunnan 22.12.2020 tekemän päätöksen mukaan siltä osin, että nykyisen yleiskaavan joukkoliikenteen laatukäytävät pidetään entisellään.

Luonnosvaiheen jälkeen ehdotukseen on muun muassa lisätty lähijunaseisakkeiden mahdollisia paikkoja. Lähijunaliikenteeseen varaudutaan siten, että uusina asemien varauksina ovat Kalkku, Kalkunvuori, Tesoma, Mediapolis, Hiedanranta (aiemmin Sellu), Santalahti, Amuri, Ranta-Tampella, Rantaperkiö, Lakalaiva, Vuohenoja, Messukylä, Hankkio ja Vehmainen.

Yleiskaavassa keskeinen tavoite on lisätä julkista liikennettä ja pyöräilyä. Yleiskaavassa tavoitetta tukevat raitiotie seudullisine laajennuksineen, lähijunaliikenteen pysäkit, joukkoliikenteen vaihtoterminaalit ja -pysäkit, liityntäpysäköinnin paikat sekä pyöräliikenteen pääreitistö.

Raitiotie ja sen seudulliset laajennukset ovat jo voimassa olevassa yleiskaavassa, mutta ehdotukseen on tehty tarkistukset valtuuston lokakuussa tekemän päätöksen mukaisesti. Seudulliseen raitiotiehen varaudutaan Pirkkalan, Ylöjärven ja Kangasalan suuntaan.

Nähtävillä olon yhteydessä pyydetään lausuntoja muun muassa valtiolta, naapurikunnilta ja viranomaisilta sekä oleellisilta sidosryhmiltä.

Yleiskaavan keskeinen tavoite on varautua kaupungin kasvuun. Tampereen asukasmäärä on kasvanut viime vuosina noin 3 000 henkilöllä vuodessa. Yleiskaavassa varaudutaan myös muun muassa työpaikkojen määrän kasvuun.

Kasvun vyöhyke on nyt nimeltään Kaupunkistrategian kasvun ja elinvoiman vyöhyke, johon on tavoitteena sijoittaa 80 prosenttia uudesta asuinkerrosalasta.

Keskustatoimintojen alueita laajennetaan TAMK:n alueelle, Hervannan valtaväylän itäpuolelle sekä Hatanpäälle. Ydinkeskustan lisäksi kaupungin aluekeskuksiin on osoitettu korkeaan rakentamiseen soveltuvia vyöhykkeitä.

Kantakaupungin vaiheyleiskaavan kartat ja aineisto ovat nähtävillä kaupungin verkkosivuilla. Voimassa olevan yleiskaavan mukaisesti vaihekaavassa tehtävät tarkistukset esitetään neljällä kartalla.

Kantakaupungin vaiheyleiskaavan asukastilaisuudet pidetään poikkeustilanteesta johtuen etätilaisuutena. Kaksi saman sisältöistä tilaisuutta järjestetään keskiviikkona 27. tammikuuta kello 12-14 ja kello 18-20.