Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampere-Pirkkalan matkustajamäärät romahtivat koronavuonna – matkaajia nähtiin yli 80 prosenttia edellistä vähemmän

Suomalaisilla lentoasemilla oli viime vuonna ennätyksellisen hiljaista koronapandemian vuoksi: lentomatkustajien määrä väheni peräti 20 miljoonalla eli 75 prosentilla verrattuna vuoteen 2019.

Tampereen lentoasemalla oli viime vuonna hieman alle 36 000 matkustajaa, mikä on 84 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Vielä tammi-helmikuussa 2020 Tampereen lentoasemalla nähtiin hieman enemmän kotimaisia matkustajia kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Kansainvälisiä matkustajia oli jo alkuvuodesta vähemmän kuin vuonna 2019.

Helsinki-Vantaalla nähtiin vuonna 2020 vain 5 miljoonaa matkustajaa, mikä on peräti 16,9 miljoonaa vähemmän kuin vuotta aiemmin (21,9 miljoonaa). Romahdus oli 77 prosenttia.

Lentoasemia pyörittävän Finavian mukaan Helsinki-Vantaalla on ollut näin vähän matkustajia viimeksi 1980-luvulla.

– Vuosi 2020 alkoi lentomatkailussa normaaliin tapaan hyvinkin vilkkaana. Tammi-helmikuussa näimme matkailijoiden määrissä vielä kahden prosentin nousua. Maaliskuussa maailmanlaajuinen koronapandemia keskeytti lentomatkustuksen kasvun ja matkustusmäärät romahtivat. Vuoden mittaan kävi selväksi, että tilanne ei tule muuttumaan kovin nopeasti, kertoo Finavian myynnistä ja reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori tiedotteessa.

Viimevuotisista Helsinki-Vantaan matkustajista suurin osa, 4 miljoonaa, oli kansainvälisiä matkustajia. Viime vuosien nopean kasvun mahdollistanut kansainvälinen vaihtomatkustus laski 80 prosenttia.

Maakuntalentoasemilla matkustajamäärä laski kaikkiaan 68 prosenttia, kun matkustajia oli 1,3 miljoonaa. Muutama maakuntakenttä oli osan vuotta suljettunakin.

Kun suorat kansainväliset lentoreitit keskeytyivät monelta maakuntakentältä, kansainvälisten matkustajien osuus väheni 72 prosenttia.

– Vuosi 2020 oli lentomatkailussa erittäin poikkeuksellinen matkustajamäärien romahdettua eikä tilanne ole vielä helpottamassa. Uskomme kuitenkin vahvasti, että matkustaminen lähtee jälleen nousuun, kun korona saadaan maailmanlaajuisesti hallintaan. Tässä tilanteessa keskitymme turvallisen ja sujuvan matkustamisen varmistamiseen sekä Helsinki-Vantaan investointiohjelman loppuunsaattamiseen, kertoo Petri Vuori tiedotteessa.

Finavia johtaa ja kehittää Suomessa 21:tä lentoasemaa.