Tamperelaisen Lukijaraati: Kaksi kolmesta haluaa koronarokotteen heti kun mahdollista - Vähemmän kuin joka kymmenes ei halua rokotetta lainkaan

Suurin osuus koronarokotteen terveysvaikutuksista huolissaan olevia löytyy naisista, nuorista ja perussuomalaisten kannattajista.

Taysin työterveyshoitaja Teija Frankton antoi Pirkanmaan ensimmäisen koronarokotteen sairaanhoitaja Saija Johanssonille joulun ja uudenvuoden välipäivinä. Pekka Ruissalo/Tamperelaisen arkisto
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Selvä enemmistö haluaa koronarokotteen heti kun se on mahdollista.

Hieman useampaa kuitenkin arveluttavat rokotteen mahdolliset terveysvaikutukset.

Vieläkin useampi on skeptinen sen suhteen, että rokotteen saisi pikaisesti.

Näin voidaan tiivistää Tamperelaisen Lukijaraadin kanta koronarokottamiseen. Kyselyyn vastasi reilut 500 lukijaraatilaista loppiaisen tienoilla.

Vastanneista lukijaraatilaisista 69 prosenttia ilmoitti ottavansa rokotteen heti kun se on mahdollista. Päinvastaista mieltä oli 14 prosenttia ja 17 prosenttia vastaajista ei osannut vielä kertoa kantaansa.

Rokotteen haluaa heti enemmistö kaikissa vastaajaryhmissä. Ikäryhmissä halukkaiden osuus kasvaa vastaajien iän mukana. Miesvastaajista rokotteen haluaa heti useampi kuin naisista prosentein 75–63.

Mielestäni on päivänselvää, että jos haluaa yhteiskunnan toiminnan normalisoituvan, ottaa rokotteen.

– Mielestäni on päivänselvää, että jos haluaa yhteiskunnan toiminnan normalisoituvan, ottaa rokotteen, perustelee lukijaraatilainen.

Empijöillä selvästi yleisin syy oli se, että he haluavat ensin katsoa, miten rokotukset lähtevät liikkeelle ja liittyykö niihin joitain mahdollisia ongelmia.

– Katsotaan miten ensimmäisten käy ja mihin suuntaan tämä tauti tästä lähtee, pohtii raatilainen.

Vastaajilta kysyttiin myös, mitä puoluetta he todennäköisimmin äänestävät kevään kuntavaaleissa.

Vaikka enemmistö kaikkien puolueiden äänestäjiksi ilmoittautuneiden joukosta haluaa koronarokotteen heti kun se on mahdollista, on puolueiden välillä myös eroja.

Kaikkein korkein rokotteen heti haluavien osuus on kokoomuksen (84 prosenttia), vasemmistoliiton (80 prosenttia) ja demarien (76 prosenttia) kannattajien keskuudessa.

Pienin prosentti on perussuomalaisia todennäköisimmin äänestäjien joukossa, joista 57 prosenttia ilmoitti ottavansa rokotteen heti kun mahdollista.

Tätäkin pienempi osuus (52 prosenttia) oli niiden vastaajien joukossa, jotka eivät aio äänestää kuntavaaleissa.

Lukijaraatilaisista enemmän kuin joka kolmas ilmoitti olevansa huolissaan rokotteen mahdollisista terveysvaikutuksista. Lähes puolella ei tällaista huolta ollut.

Vastuksissa on jyrkkä sukupuolijako, sillä naisista huolissaan oli selväsi suurempi osa prosentein 51–33, kun taas miehillä prosentit olivat päinvastoin 25–63.

– Rokotteen haittavaikutuksen todennäköisyys on niin pieni, että ihmisten arki on täynnä paljon isompia uhkia. Mukaan lukien korona, laskee raadin jäsen.

– Olen erittäin yliherkkä ja moniallerginen, joten rokotteen allergiset reaktiot tai mahdolliset jälkiseuraukset itselleni huolettavat, kertoo toinen.

Ikäryhmistä epäileväisimpiä ovat nuorimmat eli alle 35-vuotiaat vastaajat, joista suurempi osa prosentein 47–40 ilmoitti olevansa huolissaan terveysvaikutuksista. Kaikissa muissa ikäryhmissä pienempi joukko oli huolissaan terveysvaikutuksista.

Puolueista eniten terveysvaikutuksista huolissaan olevia oli perussuomalaisten äänestäjissä (48 prosenttia) ja vähiten demareissa (29 prosenttia).

Raatilaisilta kysyttiin myös, minkä kuukauden aikana he uskovat saavansa ensimmäisen koronarokotteen. Vastaukset jakautuivat selvästi, mutta yleisimmin rastitettu vaihtoehto oli viimeinen eli elokuussa tai sen jälkeen, jonka valitsi 17 prosenttia vastaajista. Lukijaraatilaisista 13 prosenttia valitsi maaliskuun ja huhtikuun.

Vastauksen en aio ottaa koronarokotetta rastitti 8 prosenttia vastaajista. Ikäryhmistä korkeimmaksi prosentti nousi 35–44-vuotiaiden vastaajien joukossa, joista 11 prosenttia ilmoitti, että ei aio ottaa rokotetta.

Puolueista samaan osuus nousi perussuomalaisten äänestäjien joukossa. Vastaajista, jotka ilmoittavat, että eivät aio vaaleissa äänestää, peräti joka neljäs ilmoitti, että he eivät myöskään ota rokotetta.

Lukijaraadin kanta

Minkä kuukauden aikana uskot saavasti ensimmäisen koronarokotteen?

Olen jo saanut 0 %

Tammikuun 2 %

Helmikuun 8 %

Maaliskuun 13 %

Huhtikuun 13 %

Toukokuun 11 %

Kesäkuun 9 %

Heinäkuun 3 %

Elokuun tai myöhemmin 17 %

En aio ottaa koronarokotetta 8 %

En osaa sanoa 16 %

Aion ottaa koronarokotteen heti kun se on mahdollista.

Kyllä 69 %

Ei 14 %

En osaa sanoa 17 %

Olen huolissani koronarokotteiden mahdollisista terveysvaikutuksista.

Kyllä 38 %

Ei 48 %

En osaa sanoa 14 %

Lähde: Tamperelaisen Lukijaraati/Tietoykkönen

Vastaajia 507, aika 5.–8.1.Lukijaraadin kanta

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut