Esitutkinta Liberian sisällissodassa tapahtuneista epäillyistä törkeistä rikoksista valmistunut – epäilty asunut vuosia Pirkanmaalla

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti vangita raskaista sotarikoksista epäillyn miehen maaliskuussa 2020. Syytteiden nostamisen määräpäivä on 25. tammikuuta. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa vuonna 1969 syntynyttä sierraleonelaismiestä epäillään useista Liberiassa tapahtuneista törkeistä rikoksista vuosina 2000–2003.

Miehen epäillään syyllistyneen muun muassa murhiin, törkeisiin sodankäyntirikoksiin ja siviileihin kohdistettuihin törkeisiin ihmisoikeuksien loukkauksiin poikkeusoloissa. Tutkinnassa on sovellettu tekoaikana voimassa ollutta rikoslakia, nykyisen rikoslain mukaiset nimikkeet ovat törkeä sotarikos ja törkeä rikos ihmisyyttä vastaan.

Rikosten epäillään tapahtuneen Liberian sisällissodan aikana, jolloin epäilty on ollut johtavassa asemassa sierraleonelaisessa kapinallisryhmässä Revolutionary United Front (RUF). Ryhmässä toimiessaan miehen epäillään sekä syyllistyneen että toimineen yllyttäjänä lukuisiin törkeisiin rikoksiin.

– Tutkintaprosessi on ollut erittäin laaja ja siihen on sisältynyt paljon kansainvälistä yhteistyötä. Esitutkintaa on tehty pääasiassa Liberiassa ja osittain Sierra Leonessa, joihin suuntautuneilla matkoilla on kuultu todistajia ja asianomistajia. Yhteistyö on ollut toimivaa niin Suomessa kuin kansainvälisten kumppaniemme kesken, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Thomas Elfgren Keskusrikospoliisista.

Rikoksista epäilty mies on asunut vuosia Suomessa ja Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi hänet maaliskuussa 2020, jolloin KRP tiedotti asiasta.

Jutun esitutkinta aloitettiin syksyllä 2018 valtakunnansyyttäjän määräyksestä. Esitutkinta siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan valtakunnansyyttäjän toimistoon.

Syytteen nostamisen määräpäivä on 25. tammikuuta. Syyttäjänä asiassa on valtionsyyttäjä Tom Laitinen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut