Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bambua ei saa sekoittaa elintarvikemuoviin EU:ssa, mutta niitä myydään silti – Lukuisia astioita vedetään takaisin mahdollisen terveyshaitan takia

Markkinoilta on vedetty pois suuri joukko bambua sisältäviä muoviastioita, joiden turvallisuudesta ei Ruokaviraston mukaan ole varmuutta.

Ruokaviraston mukaan takaisinvetojen syy on, että astiat sisältävät kasvikuituja, joita ei ole hyväksytty käytettäviksi muovisissa elintarvikekontaktimateriaaleissa EU:n muoviasetuksessa.

Ruokaviraston mukaan kasvikuituja sisältävissä muovisissa elintarvikekontaktimateriaaleissa on usein havaittu muun muassa melamiinin ja formaldehydin raja-arvojen ylityksiä. Lisäksi on herännyt epäilys, että näiden kasvikuitujen alkuperä ei ole puhdas.

Tuotteiden käytöstä ei Ruokaviraston mukaan ole vielä ollut vaaraa kuluttajien terveydelle. Se toteaa, että terveyshaittojen ilmeneminen vaatii usein toistuvan ja hyvin pitkäaikaisen käytön.

Google-haun perusteella esimerkiksi bambulla jatkettuja muovisia take away -mukeja on ollut Suomessa myynnissä varsin laajasti eri liikkeissä, eikä kaikkia mukeja ole vielä poistettu myynnistä.

Kuluttajia pyydetään varotoimenpiteenä lopettamaan listalla olevien tuotteiden käytön ja hävittämään tuotteet. Epäselvissä tilanteissa voi olla yhteydessä ostopaikkaan.

Kasvikuitujen, kuten bambujauhon tai riisijauhon, sekoittaminen muoviin ei EU:n alueella ole sallittua, jos muovi on kontaktissa elintarvikkeisiin. Tällaisten tuotteiden maahantuonti ja myynti on kiellettyä.

Bambu- tai riisijauhoa on käytetty täyteaineena monien muovisten astioiden valmistuksessa.

Kielto ei koske bambusta valmistettuja elintarvikekontaktimateriaaleja, joiden valmistuksessa ei ole käytetty lainkaan muovia.

Kasvikuituja sisältäviä tuotteita markkinoidaan harhaanjohtavasti ympäristöystävällisinä, luonnollisena vaihtoehtona muovituotteille ja jopa biohajoavina. Ne ovat kuitenkin muovituotteita eivätkä hajoa luonnossa.

– Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn arvion mukaan kasvikuituja ei voida yleisesti hyväksyä käytettäväksi muovisten elintarvikekontaktimateriaalien valmistusaineena, vaan niiden turvallisuus tulee arvioida tapauskohtaisesti. Tiedossa ei ole, että kasvikuituja valmistusaineena muovisissa elintarvikekontaktimateriaaleissa käyttävät yritykset olisivat hakeneet sen käytölle hyväksyntää, lukee Ruokaviraston kasvikuituja koskevassa tiedotteessa, joka on julkaistu marraskuussa.

Takaisinvedettävien tuotteiden listalla on muun muassa mukeja, säilytysrasioita, aterimia ja muita muoviastioita. Suurin osa niistä on poistettu myynnistä. Ruokavirasto jatkaa tuotteiden kartoitusta.

Tiistaihin mennessä listalle oli lisätty nämä:

Tuisa Oy: bambu take away -muki

Heirol: Useita bambukuitua sisältäviä muoviastioita

Green Room Oy: Bambukuitua sisältävä kahvikuppi (Ecoffee Cup)

Karl Agent Oy/Saiturinpörssi: Useita bambukuitua sisältäviä muoviastioita

Havi Oy: Bambukuitua sisältäviä muovisia kertakäyttölusikoita, haarukoita ja veitsiä

Master Brands Oy: Bambukuitua sisältäviä muovisia aterimia ja astioita

Flying Tiger Copenhagen: Bambujauhoa sisältäviä säilytysrasioita

Keuruun Kaupunki/matkailutoimi: bambujauhoa sisältävät mukit

Kodin tavaratalo Nummela: bambujauhoa sisältävä astiasto ja kannu (vihreä lehtikuvio)