Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiamitalisti Mira Potkonen lähtee Yhdysvaltoihin valmistautumaan uransa viimeiseen kauteen – "Jos korona ei olisi sotkenut kuvioita, en saisi enää nyrkkeillä"

Urheilu: Nyrkkeilijällä on jo mielessä sapluuna, jolla jatkaa urheilu-uran jälkeistä elämää.

Nyrkkeilijä Mira Potkonen yllätti monet elokuussa 2016 – olympialaisten puolivälieräottelu Irlannin Katie Tayloria vastaan päättyi suomalaisen voittoon tuomariäänin 2–1. Se tarkoitti samalla sitä, että Potkonen varmisti Suomelle kisojen ensimmäisen mitalin.

Lopulta se tarkoitti myös sitä, että Potkosen mitali jäi Rion kesäolympialaisten ainoaksi. Historia toistaa tavallaan itseään neljä vuotta myöhemmin: nyt Potkonen on jälleen mitalisuosikki, ja tällä kertaa naiselta odotetaan kultaista mitalia.

Korona on laittanut viimeisen jo oman mausteensa soppaan. Normaaliolosuhteissa ura olisi päättynyt vuodenvaihteessa.

– Olen nyt jatkoajalla ja lisäluvalla valmistautumassa olympialaisiin, ja sain kilpailuluvan myös muihin kansainvälisiin kilpailuihinkin. Jos korona ei olisi sotkenut kuvioita, olisin jo lopettanut enkä saisi enää nyrkkeillä, Potkonen kertoo.

Potkonen ehti viime syksynä myös sairastaa koronaviruksen. Nyt tauti on ollut jo hyvän aikaa voitettu kanta, ja huomenna torstaina nyrkkeilijän tie vie Yhdysvaltoihin kahdeksi viikoksi.

– Leiri on välttämätön ja helpottaa kevään kuvioita huomattavasti. Rapakon takana harjoitusvastustajat ovat maailman huippua, ja huippujen kanssa harjoitteleminen on välttämätöntä mikäli haluaa saavuttaa asetetut tavoitteet, Tampereen Nääshallissa harjoitteleva nokialainen kertoo.

Potkosella on viikossa neljä kahden harjoituksen päivää ja kaksi yhden harjoituksen päivä.

– Aamulla 9–10 aikaan on yleensä aamuharjoitus, kello 15–17 välillä toinen harjoitus. Myöhempi on yleensä lajiharjoitus, Potkonen kuvaa omaa arkeaan.

Kaikki on paljon ammattimaisempaa kuin ennen vuotta 2016, jolloin Potkonen saavutti Rion olympialaisista mitalin ja myös kaksi muuta arvokisamitalia.

– Suomen olympiakomitea ja Varalan urheiluopisto tulivat mukaan. Näiden myötä testauspalvelut ja muut asiantuntijapalvelut, esimerkiksi Jenni Puputin fysiikkavalmennus, Anna Ojalan ravintovalmennus, fysioterapiat ja lääkäripalvelut.

– Leirien ja kilpailujen kustannukset ovat helpottaneet olympiakomitean tehostamistuen myötä, ja Maarit Teuronen on pystynyt olemaan täysaikaisena valmentajana mukana.

Alkuvuodesta edessä olevissa olympialaisten Euroopan-karsinnoissa on heti parikymppisiä vastustajia. Siellä on nuorten puolelta noussut englantilainen Caroline Dubois, joka on nuorten maailmanmestari ja nuorten olympiavoittaja. Hän on hyvin kokenut, eikä ole koskaan hävinnyt kenellekään. Siinä on heti mielenkiintoinen aloitus, Potkonen naurahtaa.

– Vastustajat tietysti katsotaan etukäteen, millaisella tyylillä ne ottelevat. Oma tekeminen on pääosassa, kaveria ei kannata miettiä kuitenkaan liikaa – omaan tekemiseen pystyy vaikuttamaan.

– Mutta onhan siinä hauska kontrasti. On meikäläisen ikäinen konkari ja sitten on nuoria iskijöitä, ihan mielenkiintoista tulee, Potkonen naurahtaa.

Entä sen jälkeen, kun pitkä ura on päättynyt?

– Olen vähän miettinyt jo sitäkin, mitä elämä voisi tarjota sen jälkeen kun urheilu-ura on ohi. Liian paljon asiaa ei kannata kuitenkaan vielä pohtia. Terveys ja hyvinvointi ovat sellaisia teemoja, jotka kiinnostaisivat jatkossakin. Tasapainoinen, hyvä olo lempeämmälläkin tekemisellä voisi kiinnostaa jatkossa, Potkonen pohtii.