Puhelimen toisessa päässä on tamperelaisräppäri Petri Nygård, joka vastaa luuriin tammikuisena maanantaipäivänä. Jos koronalla ei olisi nyt otetta Suomenmaasta, olisi muusikko tällä hetkellä luultavasti lekottelemassa jossain lämpimämmässä paikassa.
– Joo, normielämässäni tammikuu on ollut lomakuukausi ja silloin olen yleensä katsellut merta ja hiekkaa. Nyt katselen lunta koti-ikkunasta, artisti kuvaa eroa.
Petri Nygård julkaisi viime kesäkuussa kahdeksannen albuminsa Alaston Suåmi, joka juhlisti miehen 20-vuotista uraa. Nygårdin piti lähteä villitsemään kansaa myös keikoille, mutta juhlakiertue siirtyi koronan takia hamaan tulevaisuuteen, toivottavasti juuri alkaneeseen vuoteen.
– Haaveilen koko ajan juhlavuosikeikoista ja kun keikkoja ei ylipäätään ole ollut pitkään aikaan niin arvostukseni niitä kohtaan on vain kasvanut entisestään.
– Jos jotain kadun urallani niin ehkä sitä, että en tehnyt keikkoja ensimmäisinä artistivuosinani, Nygård toteaa.
Hän sanoo käyttäneensä omituisen vuoden ja lisääntyneen vapaa-ajan musiikin kuunteluun ja leffojen katselemiseen, mutta myös työntekoon. Sellaiseksi voi esiintyvän ihmisen kohdalla laskea myös osallistumisen MTV3-kanavan Masked Singer -ohjelmaan.
Nygård sanoo, että ei olisi todennäköisesti lähtenyt siihen mukaan, jos hänellä olisi ollut normaali keikkaputki päällä.
– Olisin mielelläni jatkanut sitä pitempäänkin. Oli se sen verran erikoinen kokemus. Minulla ei ollut vaikeuksia pitää asiaa salassa läheisiltäni, koska väitin aina, kun Masked Singerissä oli harjoitukset, meneväni studiolle tekemään musiikkia, hahmolla Viikinki seitsemäntenä sarjan kakkoskaudella jatkosta pudonnut Nygård sanoo.
Petri Nygård on yksi pioneereista, joka on ollut mukana nostamassa hip hopin (väljästi määriteltynä) suomalaisten suosikkimusiikiksi. Jos ennen kotibileissä kuunneltiin sähkökitaravetoista musiikkia, nyt paukutetaan Nygårdia, JVG:tä tai Cheekiä. Bailukansakin lienee muuttunut samalla.
– Minä haluan musiikillani vapauttaa ja villiinnyttää ihmisiä ja antaa heille uskalluksen sanoa ja tehdä asioita omalla tavallaan. Siinä vapautumisessa suomalaiset ovat menneet parinkymmenen vuoden aikana hurjasti eteenpäin.
– Olen huomannut yleisössänikin muutoksia lyhyemmissäkin sykleissä. Välillä on ollut niin, että keikoillani on ollut pelkkiä naisia ja seuraavaksi huomasin, että siellä on vain 18-19-vuotiaita poikia bilettämässä, Petri Nygård pohtii.
Petri Nygårdin tavaramerkki ovat aurinkolasit värillisillä linsseillä sekä jonkun sortin kalastajanlakki tai pipo. Räppäri ei uskalla arvioida, monetko lasit hän on uransa aikana kuluttanut, mutta määrä on huikea, sillä Nygårdilla on tapana heittää joka keikalla yhdet lasit yleisölle.
– Aluksi käytin niin sanottuja poliisilaseja, jollaiset minulla on ainakin Petri Presidentixi -levyn kannessa. Myöhemmin otin käyttöön pääkallolinsseillä varustetut valkosankaiset lasit, jotka bongasin Tokiosta. Hukkasin ne, mutta koska päätin jatkaa valkosankalinjalla, hommasin sellaisia eri puolilta eBayta. Sittemmin teetätin oman malliston ja nyt laseja on iso varasto.
– Hatun vaihtaminen määräytyy sen perusteella, miten pahasti se haisee hieltä, tamperelainen nauraa.