Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkittu Shamal Ibrahim opetteli kielen ja ammatin – "Suomi on ainoa kieli, jota osaan kirjoittaa ja lukea"

Tamperelainen Shamal Ibrahim palkittiin joulukuussa 2020 opiskeluansioistaan esimerkillisenä maahanmuuttajaopiskelijana Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n stipendillä. Ibrahim valmistui viime vuoden kesäkuussa kiinteistönhoitajaksi Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK:sta.

– Osasin monenlaista, mutta se ei riitä työllistymiseen Suomessa. Halusin päästä nopeasti ammatilliseen koulutukseen, saada tutkinnon ja ammatin, jolla voin työllistyä, vuonna 2015 Irakista Suomeen saapunut mies kertoo tiedotteessa.

Ibrahim päätyi opiskelemaan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoa nähtyään oranssipukuisen työntekijän työssään. Hän kuuli kotoutumiskoulutuksen kouluttajalta, mistä ammatista oli kyse ja halusi tehdä samaa.

Shamal Ibrahimin kouluttautumistarinan tekee entistä mielenkiintoisemmaksi se tieto, että hän oli Irakista tullessaan luku- ja kirjoitustaidoton.

– Menin tosiaankin Suomessa ensimmäistä kertaa elämässäni kouluun. Osaan puhua äidinkieltäni, mutta suomi on ainoa kieli, jota osaan kirjoittaa ja lukea. Sanoinkin TAKK:ssa monta kertaa, että suomi on nyt äidinkieleni, Ibrahim naurahtaa Tamperelaisen haastattelussa.

Hän opiskeli suomen kieltä aktiivisesti heti vastaanottokeskuksesta alkaen. Mies kulki ympäri Tamperetta SPR:n kielikahviloissa, joita järjestettiin kirjastoissa eri puolilla kaupunkia kolmessa kirjastossa joka arkipäivä.

Osaan puhua äidinkieltäni, mutta suomi on ainoa kieli, jota osaan kirjoittaa ja lukea.

– Alussa oli suuria vaikeuksia jo pelkästään siinä, että löysin oikeisiin kirjastoihin. Kysyin usein bussikuskilta, että jäänkö tässä pois ja mihin suuntaan sitten lähden kävelemään.

Shamal Ibrahim ei ollut kotimaassaan käynyt koulua vaan aloittanut työnteon hattarantekijänä jo 6-vuotiaana. Pitkälle työuralle Irakissa mahtui muun muassa maalarin, rakennustyöntekijän, sähkö-, lattia- ja autonasentajan, rekkakuskin sekä lammaspaimenen töitä.

Suomeen Ibrahim saapui vaimon ja kolmen lapsen kanssa, neljäs lapsi, nyt 2-vuotias, syntyi Suomessa. Töitä eli toimeentuloa on siis löydettävä perheen elättämiseksi.

Suomeen saapuminen pakotti kuitenkin miettimään ammattisuunnitelmia uudelleen.

– Olen todellakin tehnyt kotimaassani lukuisia eri töitä, joten hallitsen useita aloja, mutta en voi niitä Suomessa tehdä, koska täällä tarvitaan kaikkeen tutkinto, 38-vuotias Ibrahim sanoo.

Mies aloitti viime vuoden loppupuolella työharjoittelun ylöjärveläisessä autokorjaamossa. Se jatkunee kevääseen.

– Haluan ehdottomasti saada lisää työharjoittelupaikkoja, koska en ole tottunut istumaan paikallani päivät pitkät, rekkakuskinkin työstä haaveileva Ibrahim toteaa.

AMKE ry myönsi stipendit seitsemälle esimerkilliselle maahanmuuttajaopiskelijalle. Stipendin suuruus on 500 euroa.

Stipendirahastolla tuetaan maahanmuuttajien ammatillisen osaamisen kehittymistä ja kotoutumista.