Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Keskustassa kaikki jäänyt riipinraapin” – Kalervo Kummola: Keskustori pitäisi kilpailuttaa yksityiselle

Näkökulma: Konsernijaoston puheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan idea yksityistetystä Keskustori Oy:stä ei olisi ollenkaan huono.

Tampereen Keskustorin kehittämiseen pitäisi laittaa vauhtia antamalla torialue yksityiseen hoitoon.

Tätä mieltä on kaupunginvaltuutettu ja omistajaohjauksesta vastaavan kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.).

– Silloin Keskustorilla olisi isäntä. Kaupunkiin Keskustorin kehittäjänä olen menettänyt jo uskoni.

Kummolan mukaan tamperelaisen tietokirjailija, kokoomusvaikuttaja Mikko Närhen heittämä idea Keskustorin kilpailuttamisesta ja antamisesta yksityisen yrittäjän vastuulle olisi hyvä.

Närhen mallissa itsenäinen Keskustoriyhtiö, vaikkapa Keskustori Oy, vastaisi torin siivouksesta ja alueen vuokrauksesta tapahtuman järjestäjille ja vastaavasti saisi vuokratulot.

– Yrittäjä saisi vuokraoikeuden vaikkapa 15 vuodeksi. Hämeenkadun ja Kauppakadun väli Keskustorilla voitaisiin antaa aivan yksityiseen hoitoon. Parkkipaikat pitää säilyttää, kunnes Kunkun parkki on valmis.

Kaupunkiin Keskustorin kehittäjänä olen menettänyt jo uskoni.

Kummolan mukaan toinen hyvä avaus oli kaupunginvaltuutettu Jouni Markkasen (kok.) aloite suurten urheilutapahtumien katsomisesta jättiscreeniltä Keskustorilla.

– Screenit voisivat olla Keskustorilla koko ajan. Torilla voisi olla terassialue tai ulkoilmaravintola, jossa voisi screeneiltä katsoa urheilua ja vaikkapa elokuvia.

Kummolan mukaan Tampereen kaupunki visioi, mutta konkreettiset toimintamallit, joilla kaupunkiympäristöön luodaan elämää ja liiketoimintaa jäävät toteuttamatta.

– Kaikki jää nyt keskustassa riipinraapin. Esimerkiksi Keskustorin elävöittämiseksi perustetaan työryhmiä kymmenen vuoden välein, eikä mitään ole tapahtunut. Viistokatu saatiin pois, mutta tori on edelleen yhtä kolkko.

Toinen asia, jossa viime aikojen kaupunkikehitys on jäänyt puolitiehen, ovat Kummolan mukaan keskustan kävelynkadut.

– En tiedä tylympää paikkaa keskustassa kuin Tuomiokirkonkatu. Se on muuttunut huumeiden kauppapaikaksi.

– Suunnittelijoilla on hirveä halu tehdä lisää kävelykatuja ja kieltää kaikki autoliikenne keskustassa. Tämä on varmin tapa autioittaa keskusta.

Kummolan mukaan Tampereen nykyiset ja tulevat kävelykadut pitäisi kattaa.

– Kun Kuninkaankadusta tehtiin aikoinaan kävelykatu, suunnitelmana oli sen kattaminen. Tämäkin jäi puolitiehen. Niin kauan kuin vanhojakaan kävelykatuja ei saada kuntoon, niin on turha suunnitella niitä lisää.