Tamperelaisen testin satoa: Kuva Hämeenpuiston altaasta innosti tamperelaiset ihmettelemään ja muistelemaan – Muistatko Tampereelta myös toisen?

Tamperelaisen verkkosivulla joulupäivänä julkaistu testi, jossa piti tunnistaa tamperelaisia paikkoja vanhoista valokuvista ja postikorteista, sai ihmiset innokkaasti osallistumaan sekä keskustelemaan menneistä ajoista.

Testin kansikuva Hämeenpuiston kahluualtaasta kirvoitti eniten iloisia muisteluja ja hämmästelyäkin. Allas ei ollut tuttu kaikille pitkään Tampereella asuneelle saatika alle kolmekymppisille.

Hämeenpuistoon tehtiin ensimmäinen kahluuallas jo vuonna 1919. Sen suunnitteli arkkitehti Bertel Strömmer. Allas poistettiin 1930-luvulla hygieniasyistä, kertoo Tampereen kaupunki nettisivuillaan.

Uusi kahluuallas leikkialueineen valmistui 1960-luvulla. Sekin koki edeltäjänsä kohtalon 1990-luvulla, koska vesi ei pysynyt puhtaana ja altaaseen heitettiin roskia ja rikottiin lasia.

Sorsapuistossakin oli aikoinaan kahluuallas, joka rakennettiin vuonna 1956 ja poistettiin 1970-luvulla.

Tamperelainen kysyi muistoja Hämeenpuiston kahluualtaassa leikkineiltä. Marketta Konttila asui syntymästä 19-vuotiaaksi asti altaan lähistöllä ja kävi siellä kesäisin äidin kanssa lähes päivittäin.

– Altaalla oli aina aamu- ja iltapäivästä tosi paljon lapsia. Me "isommat" lapset käytiin siellä kyllä ihan ilman vanhempiakin, kun osattiin jo uida. Eihän se mikään syvä ollut, mutta nykyään muksut eivät saisi edes tuollaiselle kahluualtaalle keskenään mennä, Konttila päivittelee.

Altaan vettä ei kuulemma lämmitetty ja Konttila muistaakin veden olleen jopa kuumana kesäpäivänä jäätävän kylmää. Altaan pohja oli karkeaa betonia, johon lapset raapivat polvensa verille.

Saman muistavat Ulla Laine ja Päivi Pääskynen.

– Altaan pohja oli karkea ja satutti joskus jalkoja, Laine sanoo.

– Polvet ja jalat olivat aina ruvella, kun pohja oli niin karhea, Pääskynen toteaa ja muistelee hänkin veden olleen yllättävän kylmää.

Marketta Konttila kertoo, että talvisin altaalla luisteltiin. Lumesta muotoillut jäämäet jäädytettiin ja niitä pitkin lapset laskivat seisaaltaan.

Päivi Pääskynen asui lapsena kadun toisella puolen Finlaysonin vanhoissa vuokra-asunnoissa.

– Eli niin lähellä, että välillä kipaisin pelkkä uimapuku päällä, varvastossut jalassa ja pyyhe kainalossa kahluualtaalle. Lämpiminä päivinä se oli aina täynnä. Kävin altaalla melkein päivittäin ja ihan ilman valvontaa, mikä ei nykypäivänä tulisi kysymykseenkään, Pääskynen muistelee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut