Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saako Tamperekin tällaisen jättiterassin? Vaikkapa Keskustorille? – Näin kommentoivat ravintoloitsijat

Ravintolat: Kaupunki tutkii mahdollisuutta yhteisterassin rakentamiseen suveksi 2021. Kesän koronapandemiatilanne ei vaikuta asian etenemiseen.

Tampereen kaupunki pitää mahdollisuutta monen eri toimijan muodostamasta jättiterassialueesta kesällä 2021 kiinnostavana ja edelleen jatkoselvitettävänä asiana.

Pohdinta lähti liikkeelle, kun vihreä valtuustoryhmä teki syyskuussa valtuustoaloitteen, jossa se ehdotti Tampereen kaupunkia etsimään keskeisen paikan tasokkaalle yhteisterassille tulevaksi suveksi.

– Asia on kuitenkin täysin auki. Siihen liittyy useita kysymyksiä, kuten kenen toimesta se tehtäisiin, kuka investoisi siihen, olisiko Tampereen kaupunki lähdössä hankkeeseen omalta osaltaan, ketkä pääsisivät terassitoimijoiksi, missä se olisi ja millaisia turvallisuusrajoituksia siellä pitäisi ottaa huomioon.

– Vuoden 2021 suunnittelu bränditapahtumien toteuttamiseksi ja kesän elävöittämiseksi alkaa heti alkuvuodesta ja tarkentuu kevään aikana. Valmistelemme siis suurempaa kokonaiskuvaa, jossa yhteisterassin tarkastelu on yksi osa, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki sanoo.

Jo viime kesänä yhteisterassi oli muun muassa Helsingin Senaatintorilla sekä Turussa Tuomiokirkon läheisyydessä ja niin sanotulla Hämähäkkitontilla.

Tampere taas mahdollisti viime suvena ravintoloiden terassipaikkojen laajennuksia tietyin edellytyksin. Samassa yhteydessä suotiin myös suurempi määrä liikkuvia elintarvikehuoneistoja kaupunkitilaan.

Syksyn aikana terassikauden jatkaminen mahdollistettiin yli talven pidennettyä terassikautta toivoneille ravitsemusliikkeille.

Tampereen kaupunki pyysi palautetta ja kehittämisideoita kesän 2020 elävöittämiskokeiluun osallistuneilta ravintolayrittäjiltä. Heinämäki kertoo, että samassa yhteydessä kysyttiin mielipidettä myös isomman yhteisterassialueen perustamisesta johonkin keskeiselle paikalle kaupunkitilaan. Tampereen kaupunki jatkaa keväällä keskustelua ravintolayrittäjien kanssa.

– Kaupunki on kuullut muitakin Tampereen avainravintolatoimijoita ja täytyy edelleen miettiä tarkkaan, keitä kaikkia kuuntelemme asiassa. Tampereella on kuitenkin todella paljon ravintola-alan toimijoita, Heinämäki muistuttaa.

Ei ole yllätys, että mielipiteet jakautuivat kyselyssä ajatusta puoltavaan ja toisaalta ajatusta vastustavaan kantaan. Kilpailukykyjohtajakin sanoo, että on paljon ravintolayrittäjiä, jotka haluaisivat laajentaa oman kivijalkaravintolansa toimintaa.

Yhteisterassit sekä mahdollisuus pitää oman ravintolan terassia auki vaikka läpi talven olivat kaupunkien pikareagointia koronatilanteeseen, mutta vaikka koronapandemia hellittäisi otteensa Suomesta ensi kesään mennessä, voi Tampereelle silti tulla yhteiskäyttöinen jättiterassi.

– Koronatilanne on buustannut kaupunkeja tekemään kehitystyötä aiempaa luovemmalla ajattelumallilla, muuta muuten korona ei suoraan liity siihen. Tässä on kyseessä Tampereen vetovoiman ja matkailun kehittäminen ja tapahtumallisuuden pitkäjänteinen edistäminen, Heinämäki perustelee.

Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm sanoo, että soveltuvaan yhteisterassin sijoituspaikkaan vaikuttavat muun muassa terassialueen haluttu laajuus, lähiympäristön rajoitteet, alueelle mahdollisesti muut sovitut tapahtumat tai luvitettu käyttö toimintakauden aikana.

– Yleisellä tasolla määriteltynä sijainniksi soveltuu mikä tahansa aukio, johon on toteutettavissa veden ja sähkön jakelu sekä jätehuolto ja joka voidaan tähän käyttöön ympäristönsä puolesta osoittaa.

Lukuisten tamperelaisravintoloiden taustalla olevan Vinoteca Oy:n yrittäjä Sami Lappalainen sanoo olevansa enemmän yhteisterrassia vastaan kuin sen kannalla.

– Mielestämme on parempi, että elämää on ympäri kaupunkia kuin vain yhdessä paikassa, viime toukokuussa take away -tuoleja asiakkailleen lainannut Lappalainen linjaa.

Hänen mielestään Keskustorille voisi mieluummin rakentaa kesäkaudeksi kiinteän ja siistin esiintymislavan ja katetun katsomoalueen huoltotiloineen. Mahdolliset festivaalit ja muut tapahtumat voisivat vuokrata ja käyttää aluetta.

– Jos ravintolaterassialue halutaan kuitenkin tehdä niin Hämeenpuisto olisi mielestämme parempi paikka vehreytensä ja sijaintinsa vuoksi. Tai sitten niin, että tulisi muutama pienempi keskittymä eri puolille kaupunkia sopiville paikoille, kuten Hämeenpuistoon, Aaltosenpuistoon, Tampellanaukiolle ja Pyynikintorille, Sami Lappalainen pohtii.

G Livelab Tampereen toimitusjohtaja Annamaija Saarela iloitsee edustamansa tahon puolesta kaikista toimista, jotka elävöittävät Keskustorin aluetta ja pitää jättiterassin tekemistä nimenomaan Keskustorille kehityskelpoisena ideana.

Saarela kertoo G Livelabin hakeneen viime kesänä kaupungilta lupaa pop up -terassille Keskustorille.

– Silloin kaupunki ei ajatukselle lämmennyt, mutta toivottavasti tori elävöityy ensi kesänä, hän toteaa nyt.

G Livelab keskittyy kuitenkin tulevana suvena oman terassitoimintansa kehittämiseen Kirjastonpuistossa.