Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotusten antaminen kaikille voi venyä loppuvuoteen – kesään mennessä Suomeen pitäisi tulla 5-7 miljoonaa rokoteannosta

Suomeen tulee noin 50 000 koronarokotetta viikossa vuoden alusta alkaen. Kesään mennessä rokoteannoksia tulee näillä näkymin 5-7 miljoonaa.

– Se merkitsee noin 2,5-3,5 miljoonaa rokotettavaa henkilöä, totesi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio tiistaina iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tilaisuudessa käsiteltiin koronavirusrokotteita ja rokotusten etenemistä Suomessa.

Kontion arvion mukaan voi mennä loppuvuoteen ennen kuin kaikki rokotukset saadaan tehtyä. Yli 16-vuotiaita rokotettavia on kaikkiaan noin 4,5 miljoonaa.

Rokotusjärjestyksen kärjessä ovat koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä hoivakotien henkilöstö, joita on noin 150 000.

Myös yli 70-vuotiaat rokotetaan alkuvaiheessa, heitä on noin 800 000. Niin ikään kärjessä ovat henkilöt, jotka sairastavat vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Rokotusten hitautta on arvosteltu, mutta Kontion mukaan rokotukset lähteneet hyvin käyntiin ja ne saatiin alkuun jo viime vuoden puolella.

Tämän vuoden ensimmäisellä viikolla rokotukset laajenevat ja useampia rokotuspaikkoja otetaan käyttöön, samoin rokotukset alkavat hoivakodeissa.

Rokotusrekisterissä näkyvä arvio annetuista rokoteannoksista on puolestaan voimakkaasti aliarvioitu, Kontio totesi.

– Tiedot siirtyvät rekisteriin takautuvasti eikä kaikilla alueilla ole saatu tiedonsiirtoa toimimaan.

THL vastaa rokotteiden hankintapäätöksistä, rokotteiden alueellisesta jakelusta ja rokotusohjeistuksesta sekä rokotteiden vaikuttavuuden seurannasta.

Kunnat taasen järjestävät rokotukset. Suunnittelun kunnat tekevät sairaanhoitopiirien kanssa ja toteutuksen työterveyshuoltojen ja yksityisten palveluntuottajien kanssa.

Ensimmäinen rokote-erä lähetettiin viiteen yliopistosairaalaan, kertoi THL:n Kontio. Seuraavat erät jaetaan ympäri Suomen varastointipaikkoihin, joissa lämpötila on -70 astetta.

Rokotteet tulevat yleensä sairaala-apteekkeihin ja lääkekeskuksiin.

Kylmässä säilytettävät rokotteet vaativat Kontion mukaan keskitetymmän rokottamisen ja riittävästi rokotettavia.

– Pakastimesta ei voi ottaa vain yhtä pulloa, Kontio sanoi.

Joissakin maissa rokotteita on otettu käyttöön etukenossa ja pidennetty väliaikaa kahden tarvittavan rokotteen välillä. Näin on tehty esimerkiksi Britanniassa.

– Näille maille yhteistä on se, että niiden tautitilanne on huono ja terveydenhuolto melkein kaatumassa. Nämä maat ovat valmiita ottamaan rokotteisiin liittyviä riskejä, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen.

Kumpulaisen mukaan Suomessa ei lähdetä samalle tielle.

– Meidän järjestelmämme kantokyky on riittävä ja odotamme rokotteita, joilla on virallinen myyntilupa.

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa rokotteisiin liittyvästä lainsäädännöstä, rokotteiden hankinnasta ja EU-sopimuksista.

Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtajan Leena Turpeisen mukaan Helsinki saa tämän viikon loppuun mennessä rokotettua noin 3 000 henkilöä.

– Tunnelma rokotuksissa on ollut helpottunut ja iloinenkin, Turpeinen totesi.

Hänkin puuttui arvosteluun rokotusten hitaudesta. Rokotteita on kuitenkin aluksi tullut pieniä määriä ja rokotettavat on jouduttu poimimaan liki yksittäin.

– Helsinki on valmis rokottamaan paljon ihmisiä joukkorokotuspisteissä heti kun saamme tarpeeksi rokotteita. Haluamme rokottaa kaupunkilaiset mahdollisimman nopeasti.