Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muusikko Mikko Kangasjärvi kaipaa Lontooseen – "Tunnen kaupungin paremmin kuin Helsingin"

Matkailu: Yli 60 maassa käyneen muusikon matkailuharrastus on juuri nyt hankalaa. Kangasjärvi haaveilee vievänsä pienet poikansa vielä jonain päivänä Lontooseen.

Monesta yhtyeestä ja projektista tuttu Mikko Kangasjärvi ei ole suinkaan ainoa ihminen maailmassa, joka on hullaantunut Lontoon sumusta, joka juuri nyt tuntuu monesta kaukaiselta asialta.

Kovin moni ei ole kuitenkaan vieraillut kaupungissa 64 kertaa ja tunne kuuluvansa Thames-joen rannoille yhtä vahvasti kuin Kangasjärvi.

– Koen Lontoon osaksi identiteettiäni. Tunnen kaupungin paremmin kuin vaikkapa Helsingin. Olen neuvonut siellä paikallisiakin, he kun eivät välttämättä omasta “kylästään” usein kovin pitkälle lähde.

– Minulla on 3- ja 1,5-vuotiaat pojat. Odotan, että he kasvavat vähän vanhemmiksi, niin vien heidätkin Lontooseen, Mikko suunnittelee.

Ensimmäisen reissunsa vahvan Beatles-herätyksen juuri saanut Kangasjärvi teki vuonna 1989. Hän hurmaantui miljoonakaupungin levykauppojen runsaudesta ja laadusta.

Pian kiinnostuksen kohteet lisääntyivät.

– Kaupunki tihkui historiaa ja tarinoita jokaisesta solustaan: kansainvälisyys, suurkaupungin tuoksu, metro ja menneisyys tekivät vaikutuksen, Kangasjärvi muistelee.

Mikko ei ole kovinkaan kiinnostunut pinnallisimmista turisti-ilmiöistä. Sen sijaan pianisti suuntaa mielellään maan alle.

– Osaan metroverkoston lähes ulkoa. Mielenkiintoisia yksityiskohtia ja omituisuuksia riittää, kun tutustuu linjojen ja asemien historiaan.

– Entinen musapromoottori Paul Talling pitää verkkosivustoa nimeltä Derelict London. Hän on kirjoittanut muutaman kirjankin aiheesta, eli hylätyistä taloista, pubeista ja tehtaista. Hän on perehtynyt myös suurimmaksi osaksi maan alle jääneisiin jokiin, jotka yhä virtaavat kaupungin läpi, Mikko vinkkaa.

Vaikka Kangasjärvi ei enää käytä alkoholia, perienglantilainen pub on hänelle edelleen luonteva paikka laajentaa kaupunkikuvaa.

– Oivin tapa tutustua Lontoon eri kaupunginosiin on valita sieltä etukäteen muutama pubi ja tehdä sitten kierros. Siinä tutustuu paikalliseen elämään parhaiten.

Mikko Kangasjärvi on vieraillut yli 500 lontoolaisessa pubissa, joista useista hänellä on merkintöjä päiväkirjassaan.

– The Grenadierissä olen käynyt lähes jokaisella reissullani. Aikoinaan olin jo menettänyt uskoni etsiessäni Wilton Row -kujaa, jolta pubi löytyy. Samanlaisia outoja, syrjäisiä ja piilossa olevia paikkoja olen sitten metsästänyt 30 vuotta, Kangasjärvi myhäilee.

Mikko myös auttaa ystäviään, jos he haluavat asiantuntevaa opastusta kaupunkiin.

– Lähden mielelläni matkaoppaaksi. Siinä tulee itsekin nähtyä kaupunkia eri silmin, kun menee matkakumppanin mielenkiinnon kohteiden mukaan.

Britannian lisäksi Kangasjärvi on vieraillut 63 maailman maassa.

– Käymättä on vielä muun muassa Islanti, Nepal, Kiina ja USA:n läpi ajaminen rannikolta toiselle. Olen käynyt 25 osavaltiossa ja kolunnut maan reunat aika tasaisesti, mutta sisämaa on pitkälti tutkimatta.

– Todellisuudessa listassa on paikkoja vielä vaikka kuinka paljon. Maailmasta eivät paikat kesken lopu, vaikka kaikki valtiot olisi jo ruksattu, Kangasjärvi muistuttaa.

– Tällä hetkellä mitään ahdistavaa matkakuumetta ei ole, koska maailmantilanne on mikä on. Mennään sitten, kun sen aika taas on. Kaukokaipuu ei silti koskaan hellitä.