Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylen aamujen suosikkikasvo Milla Madetoja on liikkunut koko ikänsä – "Pitkään oli niin, että 800 metrin juoksu oli pisin matka joka minulle soveltui"

Liikunta: Tärkeintä uutisankkurille on liikunnassa se, että se tuntuu hauskalta. Liikuntaharrastuksesta haaveileville hän korostaa sitä, että maltilla kannattaa aloittaa.

Ylen aamulähetysten tamperelainen suosikkikasvo Milla Madetoja on tottunut paitsi heräämään aikaisin, myös liikkumaan koko ikänsä. Nuoruusvuosien yleisurheiluharrastus ja aktiivinen jalkapalloilu on ajan myötä muuttunut lenkkeilyyn, murtomaahiihtoon, lumilautailuun ja suppailuun. Muun muassa.

– Pitkään oli niin, että 800 metrin juoksu oli pisin matka joka minulle soveltui. Olen nopeiden lihassolujen ihminen, joka joutuu tekemään paljon töitä päästäkseen kestävyyslajeissa suunnilleen samalle kartalle muiden kanssa, Madetoja kuvailee itseään.

Nyt kartta on löytynyt. Haastattelu tehdään niin, että aamuankkuri hiihtelee samaan aikaan perinteistä Lapin maisemissa. Puhetta tulee siinä samalla puhetyöläiselle ominaiseen, erittäin ripeään tahtiin. Haastattelun aikana matka on edennyt useamman kilometrin verran.

– Tämähän on peruskestävyyslenkki, joten pitääkin pystyä puhumaan, hän huomauttaa.

Milla Madetoja Tampereelta tuli Ylen aamuihin – "Aamukolmen herätys vetää sopivalla tavalla nöyräksi"

Milla Madetoja nähdään aamutelevisiossa meikattuna ja niin sanotusti freesinä. Hänestä on erittäin hauskaa lähteä urheilemaan siitäkin syystä, että tilanne tarjoilee täydellisen vastakohdan siviilityön olosuhteille.

– Painelen jossain menemään trikoissa. Verkkareita en taida omistaakaan. Liikkumisesta syntyy ihan paras mahdollinen olotila mitä voi olla, Madetoja innostuu.

Äitiyslomalaisena riitti, kun juoksi Vaakkolammen ympäri.

Kasvanut ruutuaika on tarkoittanut myös sitä, että televisiokasvo tunnetaan myös lenkkipoluilla.

– Syksyllä olimme Lapissa pyöräilemässä, ja eräässä risteyksessä pysähdyin kysymään mihin suuntaan tästä seuraavaksi kannattaisi lähteä. Ihmiset neuvoivat aikansa. Kun jatkoimme matkaa, tuli palautetta että sinä olet kyllä meidän suosikkiruutukasvomme. Näytin varmasti hyvin erilaiselta kuin televisiossa.

Televisio on tehnyt Madetojan niin hyvin kansalle tutuksi, että hän on jälleen ehdolla yleisöäänestyksessä Kultaisesta Venlasta. Vuoden 2020 parasta esiintyjää voi äänestää tammikuun loppuun saakka.

Koko ikänsä liikkunut Madetoja kuvailee omaa sporttifilosofiaansa niin, että liikunnassa tärkeintä on oikea balanssi. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että rättiväsyneenä ei kannata lähteä 20 kilometrin lenkille.

Pienikin lenkki kuitenkin auttaa – jos ei muuten, niin henkisesti. Olennaista on, että lähtee liikkeelle.

– Työaamujen jälkeen riittää kävelylenkkikin. Joka toinen viikko meillä on pidempi vapaa, ja sellaisessa ajankohdassa pidempi liikuntasuoritus ajaa asiansa.

– Äitiyslomalaisena riitti, kun juoksi Vaakkolammen ympäri kolme kilometriä. Vuosien saatossa on mennyt niin, että nyt samantapainen lenkki onkin sitten 25 kilometriä. Maltilla liikkeelle, hän sanoo.

Mikäli korona sallii, toukokuussa 2021 Madetojaa odottaa 34 kilometrin mittainen Karhunkierros Kuusamon poluilla.

– Tärkeintä on, että liikkuminen tuntuu hauskalta, hän sanoo.