Pirkanmaalla odotetaan lisää koronarokotetta – "Nykyisellä määrällä ei vielä koko maakuntaa rokoteta"

Korona: Taysin apulaisylilääkäri Reetta Huttusen mukaan ei vielä tiedetä, kenen valmistajan rokotteen kukin vuorollaan saa.

Näitä rokotteita on Pirkanmaalla annettu nyt hieman yli 600 kappaletta. Lisää on luvassa tammikuun kahdella ensimmäisellä viikolla. Arkisto/Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Taysin erityisvastuualueella on annettu maanantaihin mennessä 649 koronarokotetta. THL:n viestinnästä huomautetaan, että potilastietojärjestelmien tiedonsiirrossa on paikoitellen puutteita, joten rokotettujen määrät tarkentuvat takautuvasti.

Rokotetta on Suomeen tullut nyt noin 50 000 annosta. Taysista ei alkuviikon aikana kerrottu, paljonko rokotteita on Pirkanmaalla.

– Nykyisellä määrällä ei vielä koko maakuntaa rokoteta. Sittenhän on myös niin, että toista rokotettakin on oltava valmiina, kertoo Taysin infektiosairauksien ja sisätautien erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

Lähtökohta on se, että rokotettavat saavat kaksi rokotetta, jotka ovat koostumukseltaan samaa tavaraa. Rokotekohtaisia eroja on: tällä hetkellä käytettävässä Pfizerin rokotteessa on 21 päivän rokotusväli, tulossa olevalla Modernan rokotteella puolestaan 28 päivää.

On todennäköistä, että rokoteannosten määrät kasvavat siinä vaiheessa kun markkinoilla on useamman valmistajan rokotteita.

– Se on vielä epäselvää, kuka minkäkin valmistajan rokotetta saa. Ajatus on kuitenkin se, että ensimmäinen ja toinen rokote sisältävät samaa ainetta. THL:n suositus on, että annettavat kaksi rokotetta olisivat saman valmistajan tuotteita, Huttunen kertoo.

Riippuen rokotteiden saapumistahdista, tavallisia ihmisiä päästään rokottamaan keväällä. Rokotettavalle täytetään rokotuspaikalla kaavake, josta käy ilmi, mikä rokote on pistetty ja millä rokotteella siis seuraava annos tulee antaa sekä seuraava rokotusaika ja paikka. Rokotetyyppi kirjautuu myös terveydenhuollon tietojärjestelmään, joten asiaa ei tarvitse itse muistaa.

Vaikuttava aine Pfizerin koronarokotteissa on lähetti-RNA.

Noin kuudesosa Suomessa annetuista koronarokotteista on annettu tähän mennessä Taysin erityisvastuualueella. Rokotukset alkoivat viime viikon maanantaina kello 9 ja niitä on tähän mennessä annettu Taysin koronapotilaita hoitaville työntekijöille.

Rokotuksiin on tuonut oman haasteensa se, että ne on annettu työterveyshuollon kautta. Työterveyshuolto on auki lähtökohtaisesti arkiaikoina, joten pitkät vapaat ja viikonloput ovat hivenen suunnitelmia mutkistaneet.

– Mukana on ollut esimerkiksi ensihoidon, koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen ja teho-osaston työntekijöitä. Kun nämä työntekijäryhmät on saatu rokotettua, jatketaan rokottamalla hengitystiesairauksien vastaanottojen ja laboratorion työntekijät, kertoo Reetta Huttunen.

Näin rokotteita on annettu

Suomessa on annettu maanantaihin mennessä 3 604 koronarokotetta.

Näistä 649 on annettu Taysin erityisvastuualueella.

Rokotteita on annettu tähän mennessä Taysissa koronapotilaita hoitaville työntekijöille – muun muassa hengitystiepoliklinikan ja laboratorion työntekijöille.

Työntekijät saavat rokotteensa työterveyshuollossa. Sen palvelut ovat auki lähtökohtaisesti arkipäivinä.

Suomeen tuli vuoden 2020 lopussa yhteensä noin 50 000 rokoteannosta.

THL:n arvioiden mukaan viikoilla 1 ja 2 Suomeen tulee yhteensä noin 100 000 rokoteannosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut