Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaalla odotetaan lisää koronarokotetta – "Nykyisellä määrällä ei vielä koko maakuntaa rokoteta"

Korona: Taysin apulaisylilääkäri Reetta Huttusen mukaan ei vielä tiedetä, kenen valmistajan rokotteen kukin vuorollaan saa.

Taysin erityisvastuualueella on annettu maanantaihin mennessä 649 koronarokotetta. THL:n viestinnästä huomautetaan, että potilastietojärjestelmien tiedonsiirrossa on paikoitellen puutteita, joten rokotettujen määrät tarkentuvat takautuvasti.

Rokotetta on Suomeen tullut nyt noin 50 000 annosta. Taysista ei alkuviikon aikana kerrottu, paljonko rokotteita on Pirkanmaalla.

– Nykyisellä määrällä ei vielä koko maakuntaa rokoteta. Sittenhän on myös niin, että toista rokotettakin on oltava valmiina, kertoo Taysin infektiosairauksien ja sisätautien erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

Lähtökohta on se, että rokotettavat saavat kaksi rokotetta, jotka ovat koostumukseltaan samaa tavaraa. Rokotekohtaisia eroja on: tällä hetkellä käytettävässä Pfizerin rokotteessa on 21 päivän rokotusväli, tulossa olevalla Modernan rokotteella puolestaan 28 päivää.

On todennäköistä, että rokoteannosten määrät kasvavat siinä vaiheessa kun markkinoilla on useamman valmistajan rokotteita.

– Se on vielä epäselvää, kuka minkäkin valmistajan rokotetta saa. Ajatus on kuitenkin se, että ensimmäinen ja toinen rokote sisältävät samaa ainetta. THL:n suositus on, että annettavat kaksi rokotetta olisivat saman valmistajan tuotteita, Huttunen kertoo.

Riippuen rokotteiden saapumistahdista, tavallisia ihmisiä päästään rokottamaan keväällä. Rokotettavalle täytetään rokotuspaikalla kaavake, josta käy ilmi, mikä rokote on pistetty ja millä rokotteella siis seuraava annos tulee antaa sekä seuraava rokotusaika ja paikka. Rokotetyyppi kirjautuu myös terveydenhuollon tietojärjestelmään, joten asiaa ei tarvitse itse muistaa.

Vaikuttava aine Pfizerin koronarokotteissa on lähetti-RNA.

Noin kuudesosa Suomessa annetuista koronarokotteista on annettu tähän mennessä Taysin erityisvastuualueella. Rokotukset alkoivat viime viikon maanantaina kello 9 ja niitä on tähän mennessä annettu Taysin koronapotilaita hoitaville työntekijöille.

Rokotuksiin on tuonut oman haasteensa se, että ne on annettu työterveyshuollon kautta. Työterveyshuolto on auki lähtökohtaisesti arkiaikoina, joten pitkät vapaat ja viikonloput ovat hivenen suunnitelmia mutkistaneet.

– Mukana on ollut esimerkiksi ensihoidon, koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen ja teho-osaston työntekijöitä. Kun nämä työntekijäryhmät on saatu rokotettua, jatketaan rokottamalla hengitystiesairauksien vastaanottojen ja laboratorion työntekijät, kertoo Reetta Huttunen.