Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Heikentää isien asemaa ja sukupuolten välistä tasa-arvoa" – THL:n työryhmään valittiin vain naisia – pääjohtaja pyysi selvitystä omasta päätöksestään

Miesten tasa-arvo ry (MTA) on pyytänyt Eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään, onko Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) rikkonut lakia, etenkin tasa-arvolain säädöksiä ja henkeä, niin sanotun Soppa-työryhmän kohdalla. Asiantuntijatyöryhmä asetettiin THL:n pääjohtajan päätöksellä marraskuussa ja sen kokoonpanoon kuuluu yhdeksän naista mutta ei yhtään miestä.

Kyseinen asiantuntijaryhmä valmistelee valtakunnallista ohjeistusta lapsenhuoltolain mukaisten olosuhdeselvitysten laatimisen tueksi. Olosuhdeselvitys tehdään tuomioistuinkäsittelyä varten ja se koskee lapsen huoltoa sekä tapaamisoikeutta.

– Yksi suurimmista tasa-arvo-ongelmista Suomessa liittyy isien erittäin heikkoon asemaan erotilanteissa. Erotilanteissa varsin yleisen sukupuolisyrjinnän kitkemisen pitäisi ehdottomasti näkyä tämän työryhmän toimeksiannossa, mutta sellaisesta ei THL:n päätöksessä ole mitään mainintaa. Koska työryhmään on nimetty vain naisia, ei miesnäkökulma tule lainkaan huomioiduksi lapsenhuoltolain mukaisten olosuhdeselvitysten laatimisen tueksi annettavan valtakunnallisen ohjeistuksen valmistelussa, sanotaan MTA:n tiedotteessa.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo nyt pyytäneensä THL:n omilta asiantuntijoilta lausuntoa siitä, pitäisikö kyseisen ryhmän kokoonpanossa huomioida tasa-arvolain vaatimukset.

– Työryhmän tehtävät ovat tietoon ja juridisteknisiin asioihin liittyviä. Päätöksessä myös sanotaan, että ryhmää täydennetään sen toimikauden aikana tarvittaessa, Tervahauta sanoo.

Työryhmän tehtävänä on arvioida selvitystyössä ilmeneviä kysymyksiä ja käytäntöjä THL:n keräämän tausta-aineiston pohjalta sekä ottaa kantaa selvitystä koskevan valtakunnallisen ohjeistuksen tarpeeseen ja sisältöön. Lisäksi sen tehtävänä on kuulla tarvittavia asiantuntijoita selvitystä koskevan ohjeistuksen laatimiseksi sekä tuottaa sisältöä valtakunnalliseen oppaaseen ja arvioida sen toimeenpanon tuen tarvetta koulutuksella. Lisäksi ryhmä arvioi tarvetta kelpoisuusvaatimusten säätämiseksi selvitysten tekemiselle.

Työryhmän toimikausi alkoi joulukuun alussa ja se päättyy 30. syyskuuta 2021.

– Työryhmässä ei liioin ole mukana ainuttakaan jäsentä, jolla olisi miesasiaosaamista sukupuolten tasa-arvoon liittyviin kysymyksiin liittyen. On siis hyvin todennäköistä, että tällainen työryhmä tulee esittämään ohjeistusta, joka heikentää isien asemaa ja sukupuolten välistä tasa-arvoa entisestään. Työryhmän uskottavuus on jo tällä asettamispäätöksellä tuhottu käytännössä täysin, sanotaan MTA:n tiedotteessa.

MTA pitää erittäin tärkeänä, että viranomaiset, THL mukaan lukien, ottavat tosissaan tasa-arvolaissa viranomaisille säädetyn velvollisuuden edistää kaikessa toiminnassaan naisten ja miesten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Lisäksi viranomaisten pitäisi luoda ja vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan naisten ja miesten tasa-arvon edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa.

– Viranomaisten on toimittava esikuvina sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä, sanotaan tiedotteessa.

– Koska työryhmä on julkisen hallinnon julkista valtaa käyttävä toimielin, tulee siinä tasa-arvolain mukaan olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia. Tasa-arvolakia rikkoen THL on asettanut työryhmän, jossa naisten osuus on 100 prosenttia ja miesten 0 prosenttia, MTA tiedottaa.

MTA katsoo, että mitään hyväksyttävää syytä jättää miehet pois työryhmästä ei ole olemassa. Esimerkiksi Isät lasten asialla ry voisi tarjota työryhmään sellaista miesnäkökulmaista ja isälähtöistä asiantuntemusta ja osaamista, jota työryhmässä ei ole nyt lainkaan.