Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saunailta lähti käsistä Tampereen ydinkeskustassa vuoden vaihtuessa toiseksi: 12 henkilöä kiinni, lukuisia aseita takavarikkoon – Poliisiin kohdistettiin väkivaltaa

Tampereen poliisi joutui selvittämään hetki ennen vuodenvaihdetta varsin poikkeuksellista tapausta, joka sijoittuu tamperelaiseen saunatilaan. Tilanteeseen liittyy muun muassa suuri laittomien aseiden takavarikko, ja peräti kahdentoista henkilön kiinniotto.

Tilanne alkoi, kun poliisin partio kuuli kovaa huutoa ja metelöintiä Hatanpään valtatiellä sijaitsevan saunatilan kattoterassilta uudenvuodenaattoyönä kello 23.45 aikaan.

Poliisipartio meni selvittämään metelin syytä, ja selvisi, että käynnissä oli saunailta. Ihmisiä alkoi poistua saunatiloista poliisin mentyä paikalle.

Poliisi löysi ensin porraskäytävästä kaksi pistoolia ja puukon. Sisätilojen ja lähialueen tarkastuksessa löydettiin vielä viisi pistoolia lisää. Kaikki aseet ovat luvattomia, ja ne takavarikoitiin.

Kiinni otettiin lopulta kaikkiaan kaksitoista ihmistä epäiltynä ampuma-aserikoksesta. Kiinniottotilanteessa osa epäillyistä uhkasi väkivallalla ja käyttäytyi aggressiivisesti poliisia kohtaan, ja poliisi joutui käyttämään fyysisiä voimakeinoja heidän taltuttamisekseen.

Poliisi ei joutunut käyttämään tilanteessa asetta, vaan vastarinta taltutettiin suhteellisen lieviä voimakeinoja käyttäen. Osa epäillyistä oli vahvasti päihtyneitä.

– Tapaus on poikkeuksellinen takavarikoitujen aseiden määrän vuoksi. Tämä kertoo yhteiskunnastamme parikin asiaa, jotka on hyvä tiedostaa. Ensinnäkin, kadulla kulkee yhä enemmän ihmisiä, jotka kuljettavat mukanaan vakavaan väkivaltaan soveltuvia välineitä, jopa ampuma-aseita. Näiden välineiden mukana kantaminen saattaa pahimmillaan johtaa jonkun kuolemaan yllättävässä tilanteessa päihteiden vaikutuksen alaisena. Toiseksi tapaus kertoo siitä toimintaympäristöstä, jossa poliisi nykypäivänä toimii. Esimerkiksi Pirkanmaalla poliisi kohtaa luvattomia aseita viikoittain, toteaa Sisä-Suomen poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja rikoskomisario Markku Laakso.

Kaikki takavarikoidut ampuma-aseet ovat olleet laittomasti hallussa.

– Yhdelläkään paikalla olleella henkilöllä ei olisi minkäänlaista perustetta tai edellytyksiä saada ampuma-aseen hallussapitolupaa laillisesti. Tehokas poliisin suorittama valvonta ja tutkinta ovat niitä keinoja, joilla laittomien aseiden levittämistä ja hallussapitoa voidaan suitsia. Sen lisäksi on tärkeää, että laillisesti hankittujen ampuma-aseiden päätyminen rikollisille estetään mahdollisimman tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti, arvioi Laakso.