Koronatesteissä käyminen väheni jouluna ja suurin osa tartunnoista saadaan jäljitettyä – Pirkanmaan koronanyrkki kehottaa silti jouluna lomailleita varovaisuuteen: "Pohjoisen hiihtokeskuksista tulevien kannattaa tarkkailla oireitaan"

Pirkanmaan koronanyrkki muistuttaa, että kasvomaskeja tulee edelleen käyttää. Riitta Ketola

Riina Haapala

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronatapausmäärät ovat selvästi laskeneet kuukauden takaisesta tilanteesta, tiedottaa Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä.

Koronan ilmaantuvuus on nyt viimeksi kuluneen kahden viikon ajalta 39 tapausta 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden prosenttiosuus Fimlabin näytteistä on nyt 1,1 prosenttia.

Vuodeosastohoidon tarve on Pirkanmaalla edelleen varsin suurta. Sen sijaan koronanäytteessä kävijöitä on ollut joulun aikaan selkeästi vähemmän kuin ennen joulua. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä muistuttaakin, että koronatilanne ei ole Pirkanmaalla ohi, eivätkä nyt alkaneet rokotukset vielä yksin ratkaise tilannetta. Maski- ja turvavälisuositusta sekä kokoontumisia koskevia suosituksia tulee edelleen noudattaa.

Pandemiaohjausryhmä toivoo, että hengitystieoireiden ilmaantuessa hakeudutaan edelleen koronatestiin matalalla kynnyksellä. Erityisesti matkailijoiden tulisi mennä testiin herkästi.

– Esimerkiksi pohjoisen hiihtokeskuksista tulevien kannattaa tarkkailla oireitaan ja hakeutua lievissäkin oireissa välittömästi testiin ennen kuin lähtee töihin, kouluun tai harrastuksiin, kehottaa pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand tiedotteessa.

Pääosa Pirkanmaan koronasuosituksista on voimassa 10. tammikuuta asti. Aluehallintoviraston yleisötilaisuuksia koskeva rajoitus on voimassa 17. tammikuuta asti. Suosituksia käsitellään seuraavan kerran ensi tiistain kokouksessa.

Viime viikon 92:sta tartunnasta pystyttiin selvittämään 82 prosenttia. Yli 40 prosenttia uusista tartunnan saajista oli jo valmiiksi karanteenissa.

Perhepiiristä sairaus tarttui 33 tapauksessa. Työpaikaltaan tartunnan sai yhteensä 14 henkilöä kuudelta eri työpaikalta. Ulkomailta tuli nyt 13 tartuntaa. Hoito- tai hoivayksiköstä saatiin viisi tartuntaa. Sukulaisen ja ystävän tapaamisesta tuli seitsemän tartuntaa ja yksityisistä juhlista kaksi tartuntaa.

Viime viikolla eniten tartuntoja todettiin 20–29-vuotiailla.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut